2024. április 28., vasárnap

Zúgolódik a szerb államvezetés

A hatalmi politikusok legtöbbje méltatlannak tartja az EU magatartását

Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai integrációs tárca nélküli minisztere számára egyértelmű, hogy politikai üzenetként kell értelmezni az Európai Unió azon döntését, hogy Szerbia mégsem nyithatja meg a csatlakozási tárgyalások 23. és 24. tárgyalási fejezeteit. Már csak azért is, mert ezzel egyidőben az EU államfői és kormányfői a Montenegróval és a Törökországgal folytatott tárgyalások újabb fejezeteinek a megnyitásáról döntöttek, húzta alá a politikus, mondván: világos, hogy Szerbia uniós útját akadályozzák.

Az egyértelmű volt Szerbia számára, hogy nincsen garancia a szóban forgó fejezetek június végéig történő megnyitására, viszont minden más megvilágításba került, miután az EU újabb fejezetek megnyitása mellett döntött Montenegróval és Törökországgal, nyomatékosította Joksimović. A politikus szerint érthető lenne a Szerbiával kapcsolatos álláspont, ha a két másik ország esetében nem történt volna előrelépés, hiszen mindenki tudja, hogy milyen terhek nehezednek jelenleg Brüsszelre. Viszont ez a magatartás nem bátortalanította el Szerbiát, az ország az uniós integráció útján marad, emelte ki Joksimović.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter álláspontja szerint Brüsszel döntése sokkal inkább tükrözi az EU Szerbia iránti, mintsem Horvátország, vagy Nagy–Britannia Szerbia iránti viszonyulását. Egyszerűen nehéz elhinni, hogy Szerbia európai útját az EU-ból kilépni készülő Nagy–Britannia, vagy a nemrégiben belépő Horvátország akadályozza, fejtette ki Vulin, majd hozzátette: az EU-nak éppen olyan mértékű figyelmet kellene Szerbiának szentelnie, mint amilyen mértékű figyelemmel Szerbia viseltetik az EU iránt. Vulin is egyetért a megállapítással, hogy akármennyire is érthetetlenek a fejlemények, Szerbia nem állhat el az uniós integrációtól.

Akármikor is jutnak az EU tagállamai közös nevezőre a 23. és a 24. fejezetek megnyitásával, Szerbia készen áll erre a pillanatra, nyilatkozta a témában Tanja Miščević főtárgyaló, aki hiszi, hogy az EU tagállamai tisztában vannak a szóban forgó fejezetek kiemelkedő fontosságával, azzal, hogy ezek mennyire befolyásolják a szerbiai társadalmat, annak fejlődését. Éppen ezért ez az a két fejezet, amelynek megnyitása különösen motiválta volna a szerbiai államvezetést és adminisztrációt, emelte ki a főtárgyaló.

Aleksandar Vučić kormányfő egyelőre nem értékelte a fejleményeket, állítólag holnapi sajtótájékoztatóján kíván állást foglalni az EU döntéséről.