2024. május 7., kedd

A portugálok a tizenegyespárbajra is felkészültek

Már csak tizenegy nap van a kontinenstorna végéig, ma már a legjobb nyolc közötti párharcok kezdődnek meg a Lengyelország–Portugália mérkőzéssel. A 21 órakor a marseille-i Vélodrome-ban sorra kerülő negyeddöntő után az egyik együttes bejut a legjobb négy közé, ahol a Wales–Belgium párharc győztesét várja majd. Portugália korábban már többször is kiharcolta az elődöntős szereplést, Lengyelországnak a mostani Eb-ig a csoportkör túlélése sem sikerült.

A múltbéli tapasztalat miatt talán a Cristiano Ronaldo vezette gárda az esélyesebb, az Eb-történelem során a portugálok jutottak be legtöbbször a negyeddöntőbe – a kieséses szakasz 1996-os bevezetése óta mind a hat tornán ott voltak a legjobb nyolc között –, ráadásul annak ellenére, hogy ez csak a hetedik Eb-szereplésük, már négyszer voltak elődöntősök. 1984-ben, 2000-ben és 2012-ben elvéreztek a legjobb négy között, a 2004-es hazai Eb-n a fináléig meneteltek, ám ott a torna meglepetéscsapata, Görögország legyőzte őket. Velük ellentétben az 1972-ben olimpiai bajnok Lengyelország a mostani Eb előtt még meccset sem nyert kontinensbajnokságon, korábbi két szereplése (2008, 2012) során három döntetlent és három vereséget gyűjtött be – az előző, 2012-es Eb-n társházigazdaként sokan titkos esélyesnek tartották őket, de az elvárások súlya alatt még elbotlottak. Ezúttal viszont megtörték a jeget, a csoportkörben legyőzték Ukrajnát és Észak-Írországot is 1:0-ra, a világbajnok Németországgal 0:0-t játszottak, és habár a nyolcaddöntőben egy kimagasló első félidő után visszaengedték a meccsbe Svájcot, végül tizenegyespárbajban onnan is továbbléptek, sikerrel debütáltak a kieséses szakaszban.

A két együttes korábban tízszer mérkőzött meg, négy portugál győzelem mellett három-három döntetlen és lengyel siker született. Nagy tornán kiegyenlített a mérleg, az 1986-os vébén a lengyelek nyertek 1:0-ra, a 2002-es vébén a portugálok 4:0-val vágtak vissza.

A múltbéli sikeresség terén különbözik a két csapat, a mostani tornán mutatott játékban viszont elég sok a hasonlóság. Mindkét válogatott csak momentumokra csillantotta fel valós tudását, a szurkolók azt várják a riválisoktól, hogy ma végre megmutatják, mire képesek, és látványos, izgalmas negyeddöntőt vívnak – a keretek alapján megvan a csapatokban a potenciál a további javulásra.

A portugálok a magyarok csoportjában három döntetlennel csak a harmadik helyen jutottak tovább, a horvátok ellen is hosszabbításra kényszerültek, egyik meccsükön sem voltak igazán meggyőzőek, de már csak azért sem szabad őket lebecsülni, mert még nem kaptak ki a tornán. A nyolcaddöntőben ölték a játékot, ellehetetlenítették a horvátok támadásépítését, és végül a 117. percben, CR saját tizenhatosa közelében történt labdaszerzése után bevitték a kegyetlen döfést, lekontrázták a kitámadó ellenfelet, és nem kellett tovább izgulniuk. Az a labdaszerzés leginkább a portugálok legfőbb erényére s az alázatosságra világít rá, Fernando Santos együttesében még a világ egyik legnagyobb szupersztárja is kiveszi a részét a védekezésből, mindenkit kisegít valaki a közös siker érdekében. Várhatóan ma sem lesz ez másként, Nani szerint mindenre fel vannak készülve: „A lengyelek elleni más meccs lesz, mint az eddigiek. Nyerni szeretnénk. Élveztem 2012-ben a lengyelországi Eb-t, de ez most egy másik torna. Úgy vélem, most nehezebb negyeddöntő vár ránk, mint akkor. A tizenegyesekre is fel vagyunk készülve. Sokan azt mondják, azok a szerencsén múlnak, és viszont annyit tudok, hogy magabiztosnak kell lenned abban, hogy hová lövöd a labdát.”

A lengyelek ugyan hét ponttal lettek csoportmásodikok a C kvartettben, viszont csak két gólt szereztek, majd a nyolcaddöntőben is csak egyszer találtak be, a négy meccsen lőtt három gólnál többre számítottak a lengyel drukkerek. Nem is csoda, hogy nagyok az elvárások, hiszen két remek idényt maga mögött tudó csatár, a lengyelek legismertebb játékosa, Robert Lewandowski és a nyomdokaiban járó Arkadiusz Milik is ott van a keretükben. Milik rögtön az első Eb-meccsén győztes góllal mutatkozott be, Lewandowskitól viszont még várják, hogy megtalálja góllövő cipőjét. A Bayern támadója a gólínség ellenére hasznosan játszik, megvan benne a kellő tapasztalat, hogy feldolgozzon pár meccsnyi gólcsendet, ma ráadásul kifejezetten motivált lehet majd, hiszen egy másik kivételes támadóval, CR-rel mérheti össze erejét – a portugál biztosan nagyon tüzes lesz, hiszen vele szemben már két gólnál jár a tornán, a Magyarország elleni 3:3 során kétszer is egyenlített, összességében pedig egy gólra jár Michel Platini kilencgólos Eb-rekordjától. A lengyelek fő erőssége azonban nem is a támadóalakzat ezen a tornán, hanem a masszív védekezés, a csapat rendkívül fegyelmezett, következetesen betartja Adam Nawałka utasításait, mindenkinek megvan a szerepe az ellenfél támadásainak megállításában. Hátul eddig olyannyira jól szuperált a lengyel válogatott, hogy a két rúgott gól ellenére is magabiztosan, kapott találat nélkül vette a csoportkört, eddig csak a svájci Xherdan Shaqiri talált be ellenük a nyolcaddöntőben, de az övé egy eszméletlen ollózás volt, lehet, hogy a torna gólja lesz belőle. A portugálokról nem mondható el ez a magabiztos védekezés, foggal-körömmel harcolnak ugyan, de a látottak alapján könnyebb megzavarni őket, már négy gólt kaptak a tornán, igaz, abból hármat a magyarok elleni gólzáporos találkozón, amikor ki kellett nyílniuk az egyenlítésért. A lengyelek keretéből eddig Jakub Błaszczykowski a nyerőember, két győztes gólt is szerzett – a lengyelek utóbbi öt Eb-góljából szerepet vállalt, hármat ő lőtt, kettőt előkészített –, aki úgy fogalmazott, hogy tisztában vannak a portugálok kvalitásaival, de a saját erejükkel is: „Portugáliának rengeteg kiváló egyénisége van – természetesen ez nem mindig jó, mert a futball csapatjáték. A csapatszellem egy olyan jellemző, amivel Lengyelország rendelkezik, ez a mi erőnk alapja. Tudjuk, mekkora potenciál rejlik a portugál csapatban – évek óta nagyon jó együttesük van. De bennünk is megvan minden, ami kell a sikerhez, igencsak nyugtalanító ellenfél tudunk lenni, és a mi keretünkben is világklasszisok vannak.”

Lengyelország–Portugália

Helyszín: Marseille, Vélodrome Stadion (67 000 férőhely).

Időpont: 21 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Felix Brych (Németország).

A várható kezdőcsapatok, Lengyelország: Fabiański, Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk, Błazczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki, Milik, Lewandowski.

Portugália: Rui Patrício, Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Guerreiro, Mário, Moutinho, W. Carvalho, Sanches, Nani, Ronaldo.