2024. május 4., szombat

Tíz százalékkal több építkezési engedély

Az építésügy emelheti a GDP-t

Áprilisban 24,1 százalékkal nőtt az építkezési engedélyek kiadása, az előző öt év áprilisi átlagához képest, és a munkálatok összértéke is hetven százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban – adta hírül tegnap az építésügyi tárca. Közleményében ezenkívül kifejti, hogy a szóban forgó hónapban összesen 829 engedélyt adott ki, 9,9 százalékkal többet, mint tavaly áprilisban, valamint negyven százalékkal többet, mint 2014 áprilisában.

Az áprilisi munkálatok értéke 21,6 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az év első négy hónapjában pedig 70 százalékkal volt nagyobb, mint 2015 azonos időszakában.

A tárca illetékeseit ezek az eredmények arra engedik következtetni, hogy ebben az évben az építésügy nagyban hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedéséhez is.

A minisztérium végül azt tanácsolta az érdekelteknek, hogy rendszeresen kövessék az elektronikus építkezési engedélyek kiadásának folyamatát, hogy tisztában legyenek az őket érintő jogi keretekkel, valamint hogy a polgárok és a befektetők egyaránt gyorsabban megkezdhessék az építkezést.