2024. május 9., csütörtök

Akadályozzuk meg az erdőtüzeket!

A Vajdaság Erdői Közvállalat felhívása

A nyári erdőtüzek megelőzése érdekében fokozott figyelemre szólította fel a Vajdaság Erdői Közvállalat vezetősége a polgárokat. Mint a közleményben kifejtik, az erdőtüzek a legveszélyesebb szerencsétlenségek, amelyek tönkretehetik a környezetet és rövid idő alatt hatalmas károkat okozhatnak, valamint visszafordíthatatlan környezetvédelmi veszteségeket idézhetnek elő.

Az erdőtüzek minden évben felbecsülhetetlen károkat okoznak az ország erdőállományában, az elmúlt 13 évben csak a tartomány területén 1300 hektárnyi erdő égett le.

A legtöbb esetben az emberek idézik elő a katasztrófát. A tüzek leggyakrabban különböző hulladékok felgyújtása miatt keletkeznek, és gyorsan átterjednek az erdő növényzetére, ezért ha nem biztonságos, nyitott területen nem érdemes tüzet gyújtani.

A tűzgyújtás esetén a maradék tüzet vagy parazsat azonnal el kell oltani, ha ez nem jár veszéllyel, ha igen, akkor pedig azonnal tárcsázni kell tűzoltóságot a 193-as telefonszámon. Erdőtűz esetén pedig a legközelebbi erdőgazdálkodási igazgatóságot.

Ha az illetékesek valakinek a segítségét igénylik a tűz oltásában, annak részt is kell vennie benne, különösen akkor, ha az adott erdő tulajdonosáról van szó, vagy olyan személyről, akit veszély fenyeget a tűz pusztítása miatt.

A Vajdaság Erdői Közvállalat más intézmények, civil szervezetek, vadászegyesületek és környezetvédelmi tömörülések segítségére is számít a figyelemfelkeltésben – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.