2024. május 2., csütörtök
FEKETE-TENGERI GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Szerbia elnököl

Szerbia átvette Oroszországtól a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésének féléves elnöki megbízatását. Maja Gojković, a szerb parlament elnöke kijelentette, hogy a szerbiai elnökség fő feladata a gazdasági együttműködés fejlesztése lesz.

A regionális egyensúly fenntartásához is hozzájárulhatunk ez alatt a hat hónap alatt, fokozottabb mértékben ápolhatjuk a jószomszédi viszonyokat, és olyan légkör kialakítását szorgalmazhatjuk, mely megfelelő alapot ad a gazdasági és politikai kapcsolatok előbbreviteléhez – nyilatkozta Gojković a belgrádi sajtónak.

A házelnök szerint Szerbia prioritásnak tartja a gazdaság, közlekedés, energetika, művelődés, oktatás témakörét az államok közötti együttműködés terén, de hangsúlyos szerepet szán a parlamentek közötti kapcsolatok építésének is.

A szervezet Belgrádban tartja meg 48. közgyűlését november 29-e és december 1-je között. Az együttműködési szervezet legfiatalabb tagállamának Szerbia számít, ugyanis 2004-ben csatlakozott hozzá azzal a céllal, hogy részt vegyen a regionális együttműködési programokban.

Maja Gojković Moszkvában, az elnökség átvétele során Szergej Nariskinnel, a Duma elnökével is találkozott. Beszámolója szerint az orosz házelnök megismételte hazája álláspontját Szerbia területi integritásának tiszteletben tartása kapcsán. Mindketten egyetértettek abban, hogy a két országot hagyományosan jó kapcsolatok fűzik egymáshoz.

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésének tagállamai Szerbián kívül: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bulgária, Grúzia, Görögország, Moldávia, Románia, Oroszország, Törökország és Ukrajna.