2024. május 2., csütörtök
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS

Farkas Tamás megvédte bajnoki címét

A papírforma szerint alakultak az eredmények a Topolyán megtartott nyílt vízi országos úszóbajnokságon. Mind az 5, mind a 10 kilométeres távon az óbecsei származású, az újvidéki Novi Sad Úszóklub színeiben induló Farkas Tamás szerezte meg az országos bajnoki címet, megvédve tavalyi titulusát.

Farkas Szegeden tanul a SZTE JGYPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakán, és együtt edzhet a legjobb magyar nyílt vízi úszókkal, mégpedig a szövetségi kapitány, Gellért Gábor irányításával. A neves edző a közelmúltban így nyilatkozott Tamásról:

– Volt már nálunk több nemzet tehetséges úszója, akik Szegeden jártak egyetemre, de nem bírták a tempót, pár hét után már nem jöttek. Tamás viszont eddig mindössze három edzést hagyott ki, igazoltan, a vizsgái miatt. Szorgalmas és példamutató munkát végez.

A most húszesztendős úszó hatéves korában kezdett úszni Óbecsén, és kitartó munkája révén sorra halmozta a tartományi, majd az országos bajnoki címeket. A felnőttmezőnybe kerülve eddig már két világbajnokságra is kijutott: a portugáliai Setúbalban jobbára még csak a tapasztalatszerzés volt a cél, tavaly Kazanyban viszont már bent volt a legjobb harmincban, hajszállal lemaradva a világ legjobbjaitól.

Milyen volt az idei országos bajnokság mezőnye itt, Topolyán?

– Az első napi 5 km-es táv mezőnye talán erősebb volt, egy kicsit meleg volt a tó vize, de végül sikerült 1:00:36-os idővel elsőnek célba érnem. A 10 km-es távot már nem vállalják olyan sokan, és úgy érzem, nem volt túl erős a mezőny. Valamivel hidegebb volt az idő, és zavaró volt a hullámzó víz is, de 2:14:00 körüli idővel sikerült nyernem.

Pihenni nem lesz túl sok idő, hiszen már 10-én következik az Eb a hollandiai Hoornban. Mit vársz a kontinensviadaltól?

– Úgy érzem, elég jó formában vagyok, és szeretnék bekerülni az első 25-be. Remélem, kedvező lesz az időjárás is, és sikerül jó eredményt elérnem.

A mindössze huszonöt fős olimpiai keret már kialakult, és úgy tudom, az idei Eb-n már nem lehet kvótát szerezni. Mi motivál ezen a megmérettetésen?

– Sajnos ebben a sportágban nagyon szűkös az olimpiai keret. Valóban kevés a huszonötös létszám. Más sportok esetében jóval bővebb a hosszútávok mezőnye. Az Eb egy újabb bizonyítási lehetőség, jó alkalom további tapasztalatszerzésre, az ellenfelek megismerésére. Jövőre Magyarországon lesz a vb, és ott szeretnék még jobban szerepelni. Távoli terveim, álmaim között pedig természetesen ott van az olimpia.