2024. augusztus 14., szerda

Tovább nőtt a dél-szudáni harcok halálos áldozatainak száma

Vasárnap is folytatódtak és a legfrisebb hírek szerint eddig csaknem háromszáz halálos áldozatot követeltek Dél-Szudánban az elnökhöz hű katonák és az ellenzék fegyveres csoportjai között a hét közepe óta tartó véres összecsapások.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előző nap elítélte a véres összetűzéseket. A BT aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szembenálló felek nem veszik komolyan az egy éve aláírt békemegállapodásban foglaltakat, és együttműködésre szólította őket. Arra figyelmeztetett továbbá, hogy a fegyveres konfliktus terebélyesedése és folytatódása, a megállapodás további megsértése újabb szankciókat vonhat maga után.
Az összecsapások csütörtökön kezdődtek a fővárosban, Jubában. Péntek este heves tűzpárbaj robbant ki a szembenállók között az elnöki palotánál, ahol éppen tárgyalt egymással Salva Kiir elnök és Riek Machart régi-új alelnök. Mindketten azt mondták, hogy nem tudják az összetűzés okát, és önmérsékletre szólították híveiket.
A világ legfiatalabb országának számító Dél-Szudánban - amely 2011. júliusában vált függetlenné Szudántól - 2013 decemberében alakult ki polgárháborús helyzet, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi tagadta ezt, és azzal vádolta az államfőt, hogy el akarja távolítani politikai ellenlábasait. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.
Az ENSZ szerint a harcok során mintegy tízezren vesztették életüket, és mintegy 2,4 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket. Az afrikai ország súlyos humanitárius válságba sodródott.
A világszervezet és az Egyesült Államok nyomására a felek tavaly augusztusban békemegállapodást írtak alá, ezt azonban többször is megszegték. Áprilisban a felkelőkkel kötött egyezmény értelmében egységkormány alakult, Machart pedig visszatért a fővárosba, Jubába, és újra elfoglalta az alelnöki tisztséget. Azóta nem fordultak elő a mostaniakhoz hasonló hevességű összecsapások.