2024. augusztus 14., szerda

Hajdu Szabolcs filmje fődíjat nyert Karlovy Varyban

A film operatőreinek egyike a szabadkai K. Kovács Ákos volt

Szombat este adták át a Karlovy Vary Filmfesztivál díjait: a magyar film, az Ernelláék Farkaséknál stábja kétszer is örülhetett, mert két díjat is kaptak: a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt, amivel 25 ezer dollárt is nyertek, valamint Hajdu Szabolcs rendező színészi teljesítményét ítélték a legjobbnak, és ő kapta a legjobb színész díját.

Az Ernelláék Farkaséknál című új magyar filmet a Karlovy Vary Filmfesztiválon lehetett először látni: a szinte nulla költségvetésből, baráti szivességekből készülő filmben egy fillér állami pénz nincsen.

Hajdu Szabolcs rendező ugyanis nemcsak írta és rendezte a filmet, de a főszerepet is ő játssza, a további szerepekben a felesége és két gyermeke látható, a forgatás helyszíne a saját lakásuk volt, és a Metropolitan Egyetemen tanuló diákjai segédkeztek a film létrehozásában. A vörös szőnyeges premieren az is kiderült, hogy ez volt az egyik első film, amit a fesztivál programjába választottak.

Bár a filmben Hajdu Szabolcs rendező és a felesége, Török-Illyés Orsolya játszanak egy házaspárt a saját lakásukban, az Ernelláék Farkaséknál nem egy terápiás film a párkapcsolati válságukról, hanem több, hasonló helyzetben lévő ember helyzetének esszenciája-- írja az Index.hu-n Libor Anita.

Vajdasági vonatkozása is van a díjnak: a film létrehozásában Hajdú Szabolcs operatőr szakos tanítványai is segédkeztek, köztük a szabadkai K. Kovács Ákos.