2024. május 20., hétfő

Ahol a szomorúság is viszályt szül

Megemlékeztek Potočariban a srebrenicai áldozatokról – Szerbiából csak Čedomir Jovanović vett részt a főhajtáson – Milorad Dodik a nap folyamán elutasította, hogy népirtás történt volna
A boszniai Szerb Köztársaság vezetősége szerint Srebrenicában nem történt népirtás, és sohasem fogják elismerni a genocídiumot (Fotó: Beta)

A boszniai Szerb Köztársaság vezetősége szerint Srebrenicában nem történt népirtás, és sohasem fogják elismerni a genocídiumot (Fotó: Beta)

Lezajlott tegnap a Srebrenica melletti Potočari emlékközpontban tartott főhajtás a boszniai szerb csapatok által 21 évvel ezelőtt elkövetett vérengzés emlékére, melynek során mintegy nyolcezer személyt öltek meg. A megemlékezéssel egyidejűleg az idén temetési szertartást is tartottak – örök nyugalomra helyezték további 127 időközben azonosított srebrenicai áldozat földi maradványait. Eddig 6377 áldozatot temettek el itt.

Ahogyan az évről évre lenni szokott, a kegyeletadás alkalma most sem az áldozatokról vagy a megbékélésről szólt, hanem a politikai üzenetekről és leszámolásokról. A tavalyi megemlékezésen, mint ismeretes, megjelent Aleksandar Vučić szerb kormányfő is, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt, a szép gesztusként indult látogatás azonban az ellene intézett támadással ért véget – a kormányfőnek testőrei gyűrűjében kellett elfutnia biztonságos helyre a kövekkel dobálózó tömeg elől. A tetteseket máig nem büntették meg. Az idén a srebrenicai szervezők előre megmondták, nem kívánnak szerbiai jelenlévőket Potočariban. Ćamil Duraković srebrenicai polgármester tolmácsolta az emlékünnepség szervezőbizottságának az üzenetét egy hete, miszerint a szerbiai államvezetés nemkívánatos a közelgő megemlékezésen, amíg Belgrád nem ismeri el, hogy a bosnyák városban népirtás történt.

Erre válaszolt Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök, miszerint korábban ő még kedves vendégnek számított. Arra utalt, amikor 5 millió euró adományt vitt a városnak. A politikai vagdalózás azzal tetőzött, hogy Duraković kijelentette: ötmillió euróért nem lehet bérletet váltani a potočari emlékközpontba. A Szerb Haladó Párt tisztségviselői felháborodásukban a bosnyák féllel folytatott kommunikáció beszüntetését követelték, de a kormányfő óvatosabb hangnemre váltott.

Időközben azonosított áldozatok földi maradványait is örök nyugalomra helyezték (Fotó: Beta)

Időközben azonosított áldozatok földi maradványait is örök nyugalomra helyezték (Fotó: Beta)

A TÖRTÉNELEM SÚLYA

A kommemoráción végül csak Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke jelent meg Szerbiából. Azt mondta, emberi kötelességének, de politikai elkötelezettségnek is tartja azt, hogy ott legyen a megemlékezésen. Maga is azon a véleményen van, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi bírósági ítéleteket, és nevén kell nevezni a történelmi eseményt: népirtás történt Srebrenicában. Kifejtette, hogy ameddig ezt nem ismerik el, addig a szerb nép viseli majd az eset súlyát. A Jovanović által mondottakra azonnal reagált a Szerb Haladó Párt szoros koalíciós partnerének számító Szocialisták Mozgalma, Aleksandar Vulin pártja. Közleményben állapították meg, hogy az LDP vezetője nem a szerbeket és Szerbiát képviselte ezen az összejövetelen. Az alkalomhoz nem igazán illő, Čedomir Jovanović üzleti ügyeire is kitérő közleményben aláhúzták: ha a szerbek és a szerb állam nemkívánatosak Srebrenicában, Jovanović viszont mégis ott lehetett, az csak azt jelentheti, hogy nem a szerbeket és országukat képviselte ott. Szerintük az LDP mindenáron be akar kerülni a kormányba, ezért kínálgatja magát mindenütt. Jovanović „bizonyára valamelyik nagykövettől várja el, hogy az viszonzásképpen a betuszkolja őt a kormányba” – áll a reakcióban.

ÚT A KÖZÖS JÖVŐBE

A megemlékezésen Bakir Izetbegović, a boszniai hármas elnökség jelenlegi vezetője azt mondta, azoknak tartozik a legnagyobb köszönettel, akik a leginkább érintettek voltak a srebrenicai népirtásban. Mint mondta, bátorságuk nélkül semmit sem tudtak volna elérni máig, s ma is nehéz megszólalni ott, ahol gyermekeik, férjük, családjuk nélkül maradtak hallgatják a beszédét. Ćamil Duraković városelnök arról beszélt, hogy a 20. század egyik legsötétebb napja volt az 1995-ben bekövetkezett népirtás, majd a hágai ítéletekre emlékeztetett, melyek bizonyítják, mi is történt ezen a napon valójában. Ennek ellenére azt is hangsúlyozta, hogy az igazságra és igazságosságra egyaránt szüksége van a bosnyák és a szerb népnek is a múltban történtek kapcsán.

– Csak ilyen módon tudunk hozzálátni egy közös jövő építéséhez – fogalmazott a polgármester.

„NEM TÖRTÉNT NÉPIRTÁS!”

Mindeközben Milorad Dodik ismét kijelentette: Srebrenicában nem történt népirtás, az erről szóló beszédek manipulációk, Bosznia-Hercegovina ezen entitása sohasem fogja elismerni a genocídiumot.

– Mi nem tudjuk, mi az igazság, de nagyon szeretnénk már megtudni. Először azt mondták, 8700 áldozat van, a hágai törvényszék aztán ezt ötezerre csökkentette, ma már sokan négyezret emlegetnek. Én nagyon sajnálom, hogy pont ma kell erről beszélnem, nem akarom senki fájdalmát kétségbe vonni, de az egész egy politikai témává kerekedett – szögezte le Dodik.

Belgrádban az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés szervezésében az esti órákban gyertyákat gyújtottak, így emlékeztek a srebrenicai áldozatokra.