2024. május 19., vasárnap

Minden nap három felvonásban

Vasárnap délután vette kezdetét Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr- és Diákszínjátszók IX. Tábora. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium előcsarnokában csaknem 40 érdeklődő regisztrált 15 vajdasági településről (Bácsfeketehegyről, Bácsgyulafalváról, Bácskertesről, Csókáról, Horgosról, Kishegyesről, Kúláról, Magyarcsernyéről, Magyarkanizsáról, Muzslyáról, Óbecséről, Szabadkáról, Szenttamásról, Topolyáról és Zentáról), valamint Szlovéniából és Magyarországról is érkeztek résztvevők. A tehetséggondozó gimnázium egyike a tábor helyszíneinek. További helyszínek a város többi középiskolájának az épülete, a színházterem, valamint az Alkotóház. A tábor partnerei tehát a Bolyain kívül még a Zentai Gimnázium, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, a zentai Egészségügyi Középiskola és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. Az érkezés és a részletes eligazítás után, melyet Hajvert Lódi Andrea és Varga Tamás – a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa és megbízott igazgatója – tartottak, a Pápáról érkezett oktató, Komáromi Sándor drámatanár tartott nagycsoportos játékot a tábor összes résztvevőjének. Sándoron kívül további négy oktató érkezett Magyarországról, kettő pedig Vajdaságból. Pécsről jött Tóth Zoltán drámatanár, aki nem elsőbálas az idei táborban, tavaly is oktatott. Mindketten színészcsoportot fognak vezetni a következő egy héten, kiegészülve Krizsán Szilvia Sterija-díjas újvidéki színésznővel, akinek szintén színjátszócsoportja lesz. Nem ismeretlen a táborlakóknak Hernádi Krisztina beszédtanár sem, aki Budapestről érkezett. A másik budapesti oktató Kovács Áron Ádám zenetanár, idén ugyanis új foglalkozás indul meg a táborban, a kreatív zene. Áron elmondása szerint a kreatív zene egyszerű eszközök segítségével (emberi hang, egyszerűbb hangszerek) a semmiből épít fel zenét, mely építőeleme lehet egy-egy előadásnak. A kreatív zene lényegét megfogalmazni nem egyszerű dolog, rá kell érezni, s ha valaki ráérez, onnantól fogva érteni is fogja a lényegét. Azoknak a táborlakóknak, akiknek kisebb hangszerük van, magukkal is kellett azt hozniuk. Az ifjú rendezőket idén Perényi Balázs vezeti, aki már nemcsak a táborban járatos, hanem Zentán is, hiszen a Zentai Magyar Kamaraszínházban is rendezett már, sőt a VMMI Improvizációs gyakorlatok címmel kötetet is jelentetett meg tőle, mely főként az amatőr rendezők, illetve pedagógusok munkáját segíti. Mezei Kinga Jászai-díjas zentai színésznő pedig a mozgáscsoporttal foglalkozik. A szakmai csapatban helyet kapott – az eddigi években táborlakó – Oláh Tamás is, aki idén minden csoport dramaturgja, s aki nemrég végzett Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszékén.

Vasárnap az esti nagy játék és a vacsora után kezdetét vették a műhelymunkák, tehát este nyolctól már csoportokba osztódva kezdődött meg az egyhetes intenzív munka. A táborlakók mindennap három felvonásban dolgoznak majd. A délelőtti blokk a legintenzívebb: minden csoport részt vesz a beszédgyakorlatokon és a kreatív zenélésen, előtte és utána pedig mindenki a saját csoportvezetőjével dolgozik, hogy egy hét múlva, a gálán megmutathassák, hova fejlődtek. A délutáni és az esti blokkok között félórányi közös találkozásra, nagy közös játékra van lehetőségük a táborozóknak. Ki kell emelnem, hogy több táborlakóval találkoztam már tavaly is. Tehát a fejlődési vágy és annak bizonyossága – azaz a tábor színvonala és eredményessége – a visszatérőkön érhető tetten leginkább, illetve az ő egész éves munkásságukon. A táborlakók gyakorlati tudásra tehetnek szert, s ezt kamatoztathatják is otthon, saját településükön akár az oktatásban, akár a közösségükben, amatőr társulatokban, de saját személyiségfejlesztésükben is. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség pedig mintegy kört leírva teszi lehetővé, hogy a drámapedagógiai képzéseiken és táboraikban megszerzett tudást minden tavasszal a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján mérhessék össze. Komplex képzési és megmutatkozási lehetőséget kap ezáltal a vajdasági műkedvelő, amatőr színjátszás – nem utolsósorban pedig a pedagógusok is – ezt érdemes kihasználni.

A tábor gálája július 17-én, vasárnap lesz, 11 órától. A szervezők és a táborlakók minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A tábor támogatói: Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Szabadka város önkormányzata, Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.