2024. augusztus 14., szerda

Lebontják az engedély nélküli új épületeket

Belgrádban megközelítőleg tízezer létesítmény legalizációs lehetőségeit vizsgálják

A jövő hét elejére elkészül azoknak a belgrádi létesítményeknek a listája, amelyek bontásra várnak, hiszen nem tesznek eleget sem az épületek legalizációjáról szóló törvénynek, sem pedig a tervezésről és építésről szóló törvénynek – áll az építésügyi és közlekedési minisztérium képviselőinek, valamint a Belgrád város vezetőségének tárgyalását követően kiadott közleményben.

Az új, legalizációról szóló törvény tavaly november 26-án lépett hatályba. A benne foglaltak szerint az illegális létesítmények bejegyeztetését ez év végéig tehetik meg a polgárok. Amíg az ország területén a korábbi törvényes előírások szerint megközelítőleg 700 ezer legalizációs kérvényt adtak át, ebből Belgrádban több mint 230 ezret. Az új törvény szerint annak hatályba lépése után július hónappal bezárólag a főváros polgárai megközelítőleg 10 ezer létesítmény legalizációját kérték, ezek legalizációs lehetőségeit ma is tárgyalják az ellenőrző szervek. A minisztérium és a városvezetés közös ülésén a résztvevők hangsúlyozták, hogy megtesznek mindent, hogy gátat vessenek a törvénytelen építkezésnek, azok ellen pedig, akik nem tartják tiszteletben a törvény előírásait, bírósági eljárást indítanak.

– Ezeket az objektumokat össze fogjuk hasonlítani azzal a műholdas felvétellel, amellyel Belgrád városa is rendelkezik, hogy megállapítsuk, a törvény hatályba lépése utána épültek-e fel, engedély nélkül, az adott épületek. Ha törvénysértést állapítunk meg, a beruházó ellen, de az építési felügyelők, illetve a községi hivatalnokok ellen is bűnvádi feljelentést indítunk, hiszen az engedély nélküli építkezés a legalizációról szóló törvény szerint bűncselekménynek számít – áll az építésügyi és közlekedési minisztérium közleményében.

Az érintett minisztérium és a város egy olyan munkacsoportot hoz majd létre, amely ellenőrzi azoknak az intézményeknek a munkáját, amelyek a legalizációról, valamint a tervezésről és építkezésről szóló törvényeket hivatottak betartatni. A munkacsoport tagjai naponta járják majd a terepet, és jelentik az esetleges törvényszegéseket.

– Minden engedély nélküli építkezés a legalizációról szóló törvény hatályba lépése óta bűncselekménynek számít, éppen ezért ezek a létesítmények nem képezhetik a legalizációs folyamat részét. Az engedély nélkül újonnan felépült objektumok esetében bontásról szóló végzést adnak ki, és meghatározzák annak végrehajtását is. Aki a végzésnek nem tesz eleget, bűncselekményt követ el és ennek megfelelőn kell majd a törvény előtt felelnie – jelentett ki Aleksandra Damjanović, az építésügyi és közlekedési minisztérium államtitkára. Hozzátette, a minisztérium, valamint Belgrád városa a belügyminisztériummal és az ügyészséggel karöltve mindent megtesz, hogy megfékezze az engedély nélküli építkezéseket, a törvénysértőket pedig büntetés várja.