2024. augusztus 13., kedd

Jóváhagyta a török parlament a rendkívüli állapot bevezetését

Jóváhagyta csütörtökön a török törvényhozás azt az indítványt, amely három hónapra rendkívüli állapotot vezet be Törökországban.

Törökországban három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a puccskísérlet nyomán Recep Tayyip Erdogan államfő, amit csütörtökön a parlament nagy többsége is támogatott.

    Erdogan a török nemzetbiztonsági kabinet ülését követően jelentette be Ankarából élőben sugárzott beszédében, hogy a rendkívüli intézkedés célja "gyors és hatékony lépéseket tenni a demokráciát, a jogállamiságot és az emberek szabadságjogait fenyegető tényezők felszámolására". 
    Erdogan hangsúlyozta: "főparancsnokként magam is gondoskodok arról, hogy megtisztítsuk a fegyveres erőket az összes vírustól".
    A rendkívüli állapot lehetővé teszi az elnöknek a rendeleti úton történő kormányzást, és korlátozhatják az állampolgárok alapvető szabadságjogait. Elrendelését a török alkotmány 120-as cikkelye szabályozza, amely kiköti, hogy kiterjedt erőszakos cselekmények, a demokratikus rend szétzilálása vagy a közrend szétesése esetén lehet elrendelni az intézkedést, amelynek keretében kijárási, járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést. A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején. 
    A legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt bejelentette, hogy nem támogatja a rendkívüli állapot bevezetését.
    A török nemzetbiztonsági kabinet szerdai éjjeli ülését első ízben elnökölte Erdogan a puccskísérlet óta. Az ülést követően azt hangoztatta, hogy "nem kötünk alkut, ha a demokráciáról van szó", ugyanakkor nyugalomra intette a török népet, mondván, hogy a megtették a szükséges lépéseket, köztük a gazdaságot érintőket is. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Törökországnak a Standard & Poor's hitelminősítő általi leminősítése nem tükrözi a török gazdaság valós helyzetét. Hozzátette, a török piacon nincsenek likviditási problémák, a központi bank határozottan kezeli a helyzetet és Törökország tartja magát a költségvetési fegyelemhez.

Erdogan a korábban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: más országoknak is közük lehetett a puccskísérlethez, de egyet sem nevezett meg konkrétan. Elismerte, hogy a hírszerzés hiányosságai miatt valósulhatott meg a puccskísérlet. Beszélt arról is, hogy a nagyszabású tisztogatások a törvényesség keretein belül történnek. Erdogan emellett kijelentette: amennyiben a parlament megszavazná, ő jóváhagyná a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban.

Törökország a rendkívüli állapot bevezetése miatt felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását azokban az esetekben, amelyeknél ez más nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségeivel nem ellentétes - jelentette be Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes.
A politikus rámutatott, hogy Franciaország is éppen ezt tette, amikor a novemberben Párizsban elkövetett terrortámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Kurtulmus reményét fejezte ki, hogy mielőbb, már egy-másfél hónapon belül meg lehet szüntetni a rendkívüli állapotot.
Efkan Ala belügyminiszter azt mondta, hogy az intézkedés nem lesz negatív hatással a mindennapokra. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy az emberek nem érzik majd a változást, és a rendkívüli állapot nem érinti a gazdaságot. Nyomatékosította, hogy az intézkedés célja egy második puccskísérlet megelőzése.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arra kérte a török vezetést, hogy a rendkívüli állapotot minél hamarabb szüntesse meg.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a törökországi események teljesen "elfogadhatatlanok". Aláhúzta: az országban történtek nem jelenthetik azt, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő szabad kezet kaphat az önkényes kormányzásra. A miniszter aggodalmának adott hangot, hogy a törökországi események autokratikus irányba haladnak. Ausztriában egyébként elterjedt, hogy a több osztrák tartományban is megtartott, Erdogan-hívek által tartott tüntetéseket Ankarából szervezték. 
Görögországban két-két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a nyolc török katonát, aki a múlt hét végi puccskísérletet követően katonai helikopterrel szökött át. Ankara a dezertőrök mielőbbi kiadatását követelte Athéntól.
A visegrádi csoport (V4) támogatja a demokratikusan megválasztott török kormányt, bízva benne, hogy Törökország a nemzetközi jogon alapuló, állandó alkotmányos rendet biztosít - áll a V4 kormányfői által csütörtökön Varsóban elfogadott közös nyilatkozatban.

A dpa hírügynökség számba vette azokat a területeket, amelyeket érinthet a rendkívüli állapot:
    - kijárási tilalom rendelhető el;
    - a járműforgalmat bizonyos időre, vagy bizonyos vidékeken meg lehet tiltani;
    - be lehet tiltani gyűléseket és demonstrációkat, akár a szabad ég alatt, akár zárt helyiségekben tartanák őket;
    - a biztonsági erők személyeket átvizsgálhatnak, járműveket, ingatlanokat átkutathatnak, az esetleges bizonyítékokat elkobozhatják;
    - bizonyos területeket lezárhatnak, vagy kiüríthetnek;
    - a szárazföldi, a tengeri és a légi forgalmat ellenőrizhetik;
    - nyomtatott írott termékeket, így újságokat, magazinokat vagy könyveket betilthatnak, avagy megjelenésüket engedélyhez köthetik;
    - a rádió- és televíziós állomások műsorsugárzását, szövegek, képek, filmek, hanganyagok terjesztését ellenőrizhetik, szükség esetén korlátozhatják, vagy teljesen betilthatják.
    Erdogan elnök mindenesetre az al-Dzsazíra pánarab hírtévének úgy nyilatkozott, hogy "parlamenti demokrácia maradunk, ettől soha nem fogunk eltérni".
A rendkívüli állapot elrendelését közzétették a hivatalos közlönyben, s a parlamentnek is jóváhagyta. Ez amúgy is csak formalitásnak tűnt, miután az összes ellenzéki párt támogatásáról biztosította Erdogan elnököt az elvetélt hét végi puccs után. 
Az alkotmány 120. cikke hat hónapban határozza meg a rendkívüli állapot hosszát, de ez rövidebb időszakra újra meg újra meghosszabbítható, illetve feloldható. Erdogan azt jelezte, hogy a mostani rendkívüli állapot három hónapos lesz.
Ám csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes azt jelentette ki, hogy a kormány fel kívánja oldani a rendkívüli állapotot, "amilyen gyorsan csak lehet". Kurtulmus "maximum egy-másfél hónap" időtartamról beszélt. A miniszterelnök-helyettes szerint nem rendelik el a kijárási tilalmat, "ez nem
hadiállapot (statárium)".