2024. május 4., szombat

Aszad szerint Erdogan saját, iszlamista céljaira használja a meghiúsult puccsot

Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy saját, iszlamista céljaira használja fel a meghiúsult puccsot.

A Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott, csütörtökön közzétett interjúban a szíriai elnök azt mondta, Erdogan "saját szélsőséges projektjét", vagyis "a Muzulmán Testvériség tervét" akarja megvalósítani.
Aszad szerint ez "Törökországra és a szomszédos országokra, egyebek mellett Szíriára is veszélyes". A szíriai államfő mindenesetre elhárította a kérdést, hogy örült volna-e a puccsisták győzelmének. Ehelyett elmondta, ez a "törökök ügye", és a török népnek kell abban döntenie.
Hozzáfűzte, hogy az államcsínynél fontosabbak azok az intézkedések, amelyeket Erdogan és "klikkje" az utóbbi napokban meghoztak - beleértve a bírák és tanárok tömeges elbocsátásait.
Damaszkusz a több mint öt éve pusztító, szíriai polgárháború kezdete óta azt rója fel az iszlamista-konzervatív török kormányzatnak, hogy az Aszad megdöntésére törő felkelőket támogatja. A szíriai ellenzék egyik mérvadó politikai szervezetének számító Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) székhelye Isztambulban található.
Törökország területén jelenleg mintegy 2,7 millió szíriai menekült él.
A több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő, véres polgárháborút megelőzően Damaszkusz és Ankara szövetségeseknek számítottak.