2024. augusztus 13., kedd

Ragaszkodás a múlthoz, vagy választási kampány?

Az ügyvezetői státuszú horvát kormány külügyminisztere továbbra is „fenyegeti” Szerbiát

Bár Horvátországban néhány héttel ezelőtt feloszlatták a parlamentet, az államfő múlt héten pedig szeptember 11-re kiírta a parlamenti választásokat, Miro Kovač ügyvezető státuszú horvát külügyminiszter továbbra is a sajtó hasábjain keresztül üzenget Szerbiának. Ezúttal azért vonta felelősségre a szerb államvezetést, hogy vizsgálati eljárást indítottak-e már a szerbiai illetékesek Banski dvor 1991-ben történt bombázásának ügyében.

Kovač figyelmeztetett, hiába nyíltak meg hétfőn Brüsszelben a 23. és a 24. tárgyalási fejezetek, Szerbia nem lélegezhet fel, mivel Horvátország folyamatosan számon fogja rajta kérni kötelezettségeinek teljesítését. A horvát kormány bizottságot alakít, amelynek Szerbia kötelezettségei teljesítésének a követése lesz a feladata. Kovač elmondása szerint a bizottság alakulóülését a jövő hét valamelyik napjára hívják össze.

A bizottság évente legalább négyszer összeül és megvitatja, hogy mit teljesített Szerbia a 23. és a 24. tárgyalási fejezetek tekintetében meghatározott feltételekből, nyomatékosította a horvát diplomácia első embere, mondván, hogy a bizottság érdeklődésének középpontjában természetesen a háborús gaztettekre vonatkozó törvény áll. Horvátország követeli, hogy Szerbia módosítsa a törvényt, amelynek értelmében a szerbiai igazságügyi szervek joghatósága horvát és Bosznia–hercegovinai állampolgárokra is kiterjed, taglalta Kovač. Mint hozzátette, Szerbiának kötelessége először felfüggeszteni a szóban forgó törvény alkalmazását, később pedig teljesen törölni a szerbiai jogrendből. Ahelyett, hogy botrányos módon eljárást indít a Horvátországot védő horvát állampolgárok ellen, Szerbia inkább azzal foglalkozzon, hogy ki a felelős Banski dvor bombázásáért, hangsúlyozta a külügyminiszter.

– A horvát hazafiaknak pedig üzenem, hogy a horvát kormány minden tőle telhetőt megtett. Most először olyan európai eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyeknek köszönhetően Szerbiának mindent meg kell tennie, amit csak kérünk tőle. Minden Szerbián múlik, Horvátországnak már csak felügyelnie kell a feltételek teljesítését – fogalmazott Kovač.