2024. május 7., kedd

Vandali oskrnavili spomenik

Nepoznate osobe su u Adi premazali farbom spomenik Janoša Damjaniča - SVM negoduje u saopštenju

Spomenik mađarskog generala srpskog porekla Janoša Damjaniča u Adi su ovih dana nepoznate osobe polile plavom farbom – saznaje Mađar so od Tibora Vilagoša, predsednika opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara koji dodaje da ne zna kada je oskrnavljen spomenik, a njega su meštani obavestili juče pre podne. Nakon toga je dao nalog rukovodiocu kanceralije SVM-a u Adi da fotografiše oskrnavljen spomenik koji su već tokom popodneva očistili aktivisti stranke.

Tibor Vilagoš je na naše pitanje odgovorio da nije podneta prijava policiji već se u sledećem saopštenju pokušava skrenuti pažnja nadležnih na vandalsko delo: Opštinska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara iz Ade je sa žaljenjem i negodovanjem primetila da su se u našoj opštini ponovo pojavili vandali! Danas, kada sa radošću konstatujemo da je Evropska Unija u Briselu otvorila poglavlja 23. i 24. pregovora sa Srbijom u toku pregovora o članstvu, u kojima se između ostalih govori i o ostvarivanju manjinskih prava (vladavina prava i harmonizacija prava, borba protiv korupcije, slobodno izražavanje mišljenja, pravosudna i policijska reforma…) moramo primetiti da se u opštini Ada dešava skrnavljenje spomenika.
Kao što znamo, iz parka je ranije ukradena bista Jožefa Halasa i Kalmana Bakoša. Nažalost počinioci i biste nisu pronađeni, a postolja i dalje stoje prazna.
Nadamo se da će nadležni preduzeti potrebne mere da slična sudbina ne zadesi spomenike Gabora Sarvaša, Lasla Moholja Nađa, Rade Popovića ili neki drugi spomenik u opštini.
Građani naše opštine su nadaleko poznati po toleranciji, a nadasve po tome što vole lepu i kulturno uređenu okolinu.
Želim pozvati građane da se borimo protiv ovakvog ponašanja, nemojmo dopustiti da naše vrednosti koje smo stekli trudom pojedinci iz bilo kakvih razloga oštete, trujući time dušu ljudi – može se pročitati u saopštenju.
Da podsetimo, spomenik Janošu Damjaniču je rad Agoštona Šimoa, koji je opštini Ada poklonilo pobratimsko naselje Budakalas. Spomenik je otkriven u martu 2011. godine. Nedugo potom je više srpskih stranaka tražilo da se spomenik odstrani iz centra Ade, pozivajući se na navodno antisrpstvo Damjaniča. Protivnici spomenika su tada održali i demonstracije na licu mesta, tokom kojih su spomenik zavili u crnu foliju u znak svog negodovanja.