2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS – SZUPERLIGA

A Zvezda és a Partizan is feljutó ellen kezd

Ma este 20 órakor a bajnoki címvédő Crvena zvezda kruševaci Napredak elleni meccsével elrajtol a szuperliga 2016/2017-es idénye. A Napredak egy év távollét után tér vissza az élvonalba, és rögtön az egyik legerősebb gárda ellen mutathatja meg, hogy helye van a legjobbak között. A Zvezda kiváló hangulatban készülhet a találkozóra, mert ugyan kissé nyögvenyelős játékkal, de kettős győzelemmel továbbjutott kedden a BL második selejtezőköréből a máltai Valletta ellen.

A nyitókör többi mérkőzését szombaton és vasárnap játsszák, a Novi Pazar–Vojvodina mérkőzés kivételével, amelyet a liga vezetősége az újvidékiek kérése elhalasztottak egy később meghatározandó időpontra – a Vojvodina tegnap játszott az Európa-ligában, a bajnoki dátuma attól is függ, milyen eredménnyel zártak. A szabadkai Spartacus a Voždovachoz látogat az 1. fordulóban, az abszolút újonc palánkai Bácska pedig a bajnokság egyik esélyesét, a Partizant fogadja.

A 16 csapat kereteiben összességében 78 légiós található, ennél több külföldi még sosem szerepelt a szerbiai élvonalban. Csaknem egyharmadukat a két belgrádi nagycsapat alkalmazta, a Zvezdában 14, a Partizanban 9 vendégmunkás léphet majd pályára az őszi idényben. Tegyük hozzá, a légiósok jelentős hányadát – több mint a felét – az exjugoszláv országokból érkező futballisták alkotják, 23-an montenegrói, 13-an boszniai-hercegovinai, 8-an pedig macedón állampolgárok. Őket követik a brazilok, a ghánaiak és a nigériaiak (4), az argentinok (3), az elefántcsontpartiak (2), de található a keretekben új-zélandi, Costa Rica-i, Guadeloupe-i, görög, francia, kameruni, szenegáli, gaboni, Sierra Leone-i, suriname-i, antigua-i, portugál, ukrán, ecuadori, üzbég, szlovén és bolgár labdarúgó is – a listából leszűrhető, hogy az egykori tagköztársaságok focistái mellett Szerbiában az afrikai játékosok a legkelendőbbek.

Szuperliga, az 1. forduló párosítása, péntek: Crvena zvezda–Napredak (péntek, 20.00), szombat: Metalac–Borac, Mladost (L)–Rad, Voždovac–Spartacus, Radnik–Javor (20.00), vasárnap: Bácska (BP)–Partizan (19.00), Radnički (N)–Čukarički (20.00), halasztva: Novi Pazar–Vojvodina.