2024. május 7., kedd

Müncheni lövöldözés - Brit, francia és amerikai vezetők támogatásukról biztosították Németországot

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok vezető politikusai támogatásukról biztosították Németországot a Münchenben péntek este, egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár által elkövetett, kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözést követően.

A fegyveres támadásban további három ember életveszélyesen, 18 könnyebben megsebesült. A halottak között fiatalkorúak, a sebesültek között gyerekek is vannak - közölte Hubertus Andrä, a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

Hozzátette, a lövöldöző indítékairól egyelőre semmit nem tudni. Úgy vélte, korai lenne nyilatkozni arról, hogy ámokfutás vagy terrortámadás történt-e. Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a fiatal férfi iszlamista háttérrel rendelkezett.

Francois Hollande francia elnök ugyanakkor "förtelmes terrortámadásnak" minősítette a lövöldözést, és úgy vélte, az egyetlen cél az volt, hogy "más európai országok után Németországba is begyűrűzzön a félelem". Az államfő leszögezte, az ország számíthat Franciaország barátságára és együttműködésére.

Hozzátette, szombaton egyeztetni fog Angela Merkel német kancellárral.

A franciaországi Nizzában múlt héten a francia nemzeti ünnepen követett el terrorista merényletet egy tunéziai férfi, 84-en életüket vesztették.

Boris Johnson brit külügyminiszter közölte, Nagy-Britannia kész bármilyen segítséget megadni Németországnak. A tárcavezető közleményében azt írta, sokkolták és elborzasztották a Münchenben lezajlott események. A halálos áldozatok családtagjainak részvétét fejezte ki.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyancsak együttérzését fejezte ki a lezajlott események miatt. "Egész Európa München mellett áll" - írta a politikus Twitter-oldalán.

Barack Obama amerikai elnök szintén leszögezte, Washington mindenben segíti Németországot, ami a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál lévő gyorsétteremben, majd a bevásárlóközpontban lezajlott lövöldözés kivizsgálásához szükséges.

Donald Trump republikánus elnökjelölt a müncheni lövöldözésre reagálva Facebook-oldalán azt írta, az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie, hogy az országhatárain "kívül tartsa a terrorizmust".