2024. április 28., vasárnap

Hétfőn kezd működni a fogyatékkal élők napközije

A gyerekekkel szakemberek és önkéntesek foglalkoznak – A Szociális Védelmi Központ szolgáltatása ingyenes

Hétfőn nyitja meg kapuit Óbecsén a testi fogyatékkal és fejlődési rendellenességekkel élő gyerekek számára létrehozott ingyenes napköziotthon.

Az intézmény munkanapokon fél 8 és 14 óra között foglalkozik majd azokkal az 5 és 18 év közötti gyerekekkel, akik óvodai fejlesztő csoportba járnak, illetve az inkluzív oktatási rendszer keretében tanulnak. Ivona Božović projektkoordinátortól megtudtuk, hogy a korhatárt nem veszik szigorúan, minden olyan gyermeket szeretettel fogadnak, aki segítségre szorul. A gyerekeknek a napközis tartózkodás hosszától függően egy vagy két étkezést is biztosítanak.
A napköziotthonban egyelőre Ivona Božović pszichológus és Jelena Živanov egészségügyi nővér-pszichológus foglalkozik a gyerekekkel, de a létszám növekedésével idővel önkénteseket is bevonnak a munkába. A gyerekek a napköziben többek között terápiákon, képzéseken vesznek majd részt, segítséget kapnak a tanuláshoz és a házi feladat elkészítéséhez, valamint kézimunkákat készítenek.
– A szülők akár néhány órára elhozhatják gyermeküket, mert a gyerekek szociális integrációja mellett szeretnénk egy kicsit azokat a szülőket is tehermentesíteni, akik senkire nem számíthatnak. Szeptember 1-jétől a sérült gyerekek mellett személyi kísérőként dolgozókra is számítunk. A napközis projekt fejlesztése elsősorban a gyerekek igényétől függ. Kezdetben biztosan nem tudunk minden elvárásnak eleget tenni, de számítunk a szülők ötleteire és támogatására is – mondta el a koordinátor.
Bár Ivona szerint nagy szükségük van játékszerekre és tornaszőnyegekre, az adományok mellett a legjobban a szülők jelentkezését várják. Az érdeklődők a 069 1915 445-ös telefonszámon kereshetik Ivonát.
Az ünnepélyes keretek között augusztus végén megnyíló, kerekes székkel is megközelíthető napköziotthon a Kisrétben lévő Veljko Vlahović utca 9. alatti társasház földszintjén van, a helyiségeket a Gerontológiai Központ ingyen bocsátotta a projekt rendelkezésére. A Szociális Védelmi Központ napközis projektje év végéig szól, és a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztérium, valamint az óbecsei önkormányzat támogatja. Ígéretek szerint a napközi jövőre is folytathatja működését.
Egységes adatbázis híján Óbecsén nincs megbízható adat arról, hogy hány testi fogyatékkal és fejlődési rendellenességgel élő gyermek van a községben, így azt sem tudni, hogy a napköziben hány gyermekre számíthatnak. Mivel sokan közülük nem részesülnek oktatásban, és folyamatos egészségügyi biztosításuk sincs, még megbecsülni is nehéz a számukat. A Szociális Védelmi Központ nagyjából harminc olyan gyermeket tart nyilván, akiknek szüksége lehet a napközis ellátásra, de a rászorulók tényleges száma minden bizonnyal ennél jóval magasabb.