2024. május 1., szerda

Éhségsztrájk a senki földjén

A Belgrádból gyalogoló migránsok nem hajlandóak bemenni az ideiglenes táborba

Tegnap este nyolc óra körül érkeztek meg a Horgos és Röszke közötti senki földjére azok a migránsok, akik pénteken Belgrádból gyalog indultak el a magyar határ felé.

Fotó: Kabók Erika

Fotó: Kabók Erika

A 130 fős csapat annak ellenére, hogy a rendőrség három autóbuszt is felkínált nekik, az utolsó néhány kilométert gyalogosan tették meg.

Fogadásukra a horgosi ideiglenes táborban – ahol jelenleg 560 migráns tartózkodik – 35 sátrat állítottak fel és vacsorát is hoztak nekik. A gyaloglók azonban még csak be sem mentek a táborba, hanem mintegy 200 méterre a tábortól megálltak és kijelentették, a vízen kívül semmit sem fogadnak el, megkezdik az éhségsztrájkot. Még csak takarót vagy törülközőt sem voltak hajlandóak elfogadni. Tegnap este a horgosi tranzitzóna előtt a kabuli meg a müncheni áldozatok emlékére 200 mécsest gyújtottak meg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői igyekeztek rávenni a Belgrádból gyalogló csoportot, hogy vegyenek részt a megemlékezésen, de hiába, a tábortól néhány száz méterre a tisztáson maradtak.

Tegnap este a horgosi tranzitzóna előtt a kabuli meg a müncheni áldozatok emlékére 200 mécsest gyújtottak meg (Kabók Erika felvétele)

Tegnap este a horgosi tranzitzóna előtt a kabuli meg a müncheni áldozatok emlékére 200 mécsest gyújtottak meg (Kabók Erika felvétele)

A rendőrség sorfalat állított a gyomok között tanyázók mellé. Azt is láttuk, hogy golyóálló mellényeket és pajzsokat vittek magukkal, de ezeket elő sem vették , mert a migránsok békésen tiltakoztak, és ígéretet tettek, hogy nem fogják sem Szerbia törvényeit, sem a nemzetközi törvényeket megszegni. A céljuk, hogy tiltakozásukkal felhívják a figyelmet a menekültek helyzetére meg az országaikban zajló háborúkra és embertelen körülményekre. Tegnap este azt mondták, éhségsztrájkjuk addig tart, amíg a magyar hatóságok nem nyitják meg a határt, hogy tovább mehessenek az Európai Unió országaiba.

A gyalogoló migránsok csoportjában kizárólag férfiak vannak, legtöbb afganisztáni és pakisztáni, de irakiak és irániak is vannak közöttük.