2024. május 1., szerda

Vučić: Nem érdekel az államelnöki tisztség

Aleksandar Vučić ügyvivő szerbiai kormányfő mai kijelentése szerint nyerni tudna az államfőválasztás első körében, de ez a tisztség nem érdekli. „Ma kaptuk meg a felmérési eredményeket, ha jelölném magam, az első körben nyerni tudnék, a másodikban pedig, bárki is jutna be – Vojislav Šešelj, Saša Janković vagy Vuk Jeremić – 2:1 arányban nyernék. De ez engem nem érdekel” – hangoztatta Vučić, miután megtekintette a belgrádi Progres Galériában a Szerb Haladó Párt Cenzúrázatlan hazugságok című kiállítását, amely számos reagálást váltott ki a szerbiai közéletben.

A kormányalakítás kapcsán kifejtette, reméli, hogy augusztus első felében meg tudja alakítani az új kabinetet, de ennek összetételéről kívülállók nem dönthetnek.

„Nem egyszerű megalakítani a kormányt. Remélem, hogy meg tudom alakítani, de ha nem, akkor sem lesz világvége” – hangoztatta Vučić. Szavai szerint nincs nyomásgyakorlás, de egyes tényezők nagyobb befolyással szeretnének rendelkezni Szerbiában, viszont a kormányról a szerbiai polgárokon kívül senki nem dönthet.

A kiállításról egyébként azt nyilatkozta, hogy a szerb társadalom demokratikus szellemét tükrözi. Szavai szerint nem esett jól neki az, ami a kiállított szövegekben szerepel a családjáról, viszont nem kíván ugyanilyen módon reagálni.