2024. április 24., szerda

Cserkésztábor Magyarkanizsán

Az elmúlt héten szervezték meg Magyarkanizsán a kisiskolások hagyományos nyári cserkésztáborát. A Kanizsa Cserkészcsapat Tisza-parti telepe ennek ideje alatt nem kevesebb, mint 63 községbeli alsós diákot látott vendégül, akikkel a cserkészcsapat tagjai, valamint segítőkész középiskolások és egyetemisták foglalkoztak.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A változatos programok között szerepelt a Tisza növény- és állatvilágának feltérképezése és reprezentáns fajainak a bemutatása érdekes előadások során. Beszélgetések folytak vízimadarakról, halakról, a folyót övező növényekről, fákról, cserjékről, virágokról és gombákról. A növények és állatok megismerése mellett az ismeretterjesztés fontos célja volt felhívni a gyerekek figyelmét a vizek megóvásának fontosságára.

A nagyszerű időjárásnak is köszönhetően tartalmas időtöltést nyújtott a tábor, amelynek hat napja alatt minden résztvevő találhatott kedvére való foglalkozást. A különféle kézműves foglalkozás mellett, mint például a gyöngyfűzés, levendulás illatpárna-varrás, gölöncsérkedés, állatfigurák és hajómakettek készítése, népszerűek voltak a tábori játékok, valamint a régi és új cserkésztevékenységek.

Természetesen a rendezvény nem múlhatott el hajókirándulás és kenutúra, valamint a gyerekek számára felejthetetlen, a tábor koronájaként meggyújtott tábortűz nélkül.

– A cserkésztábor egy játékos nevelési lehetőség, ahol a résztvevők kiismerhetik önmagukat, kisebb próbatételeken, kalandokban vehetnek részt, ami által a világuk, az egyéniségük is formálódik. Külön köszönetet kell mondanom annak a közel 30 fős nevelői és kisegítő kollektívának, akinek az odaadó, önkéntes munkája nélkül nem rendezhettük volna meg ezt a nagyszerű tábort – mondta Oláh Éva törzstiszt-táborparancsnok.

A kistábor idén a tartományi oktatási titkárság, és néhány helyi vállalat jóvoltából valósulhatott meg.