2024. május 6., hétfő

Óbecse a leghatékonyabb Szerbiában

Az építési engedélyek elektronikus kiadásának a bevezetetése óta Óbecsén bírálták el a legtöbb kérvényt az országban

Az építési engedélyek elektronikus kiadásában elért kimagasló eredményei miatt elismerésben részesült Óbecse közigazgatási hivatala, a feldolgozott és sikeresen megoldott beruházási kérvények számát tekintve ez a község lett az első a szerbiai önkormányzatok között. Az elismerést az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium, valamint a NALED ítélte oda Óbecsének.

A díjat Dalila Dujaković alpolgármester és Zoran Kovač, a közigazgatási hivatal vezetője vette át dr. Zorana Mihajlović miniszterasszonytól és Ana Brnabićtól, a NALED igazgatóbizottságának az elnökétől.
Zorana Mihajlović ebből az alkalomból elmondta, hogy a cél az, hogy Szerbia a Világbank Doing Business elnevezésű ranglistáján az első harminc ország közé kerüljön, és ennek érdekében az építési engedélyek kiadásának a reformja után a kataszteri rendszer reformja lesz soron. Mihajlović tájékoztatása szerint ma már az építési engedélyek átlagosan nyolc nap alatt elkészülnek. 2012-ben erre a papírra 269 napot kellett várni.
A nagyobb mértékű külföldi beruházások egyik fő kerékkötője korábban épp az építési engedélyek lassú kiadása volt. A Világbank minden évben kiadja Doing Business elnevezésű ranglistáját, amely az üzleti élet különböző aspektusai szerint rangsorolja az országokat. Szerbia 2014-ben az építési engedélyek kiadása tekintetében a 189 országot felölelő listán a 186. helyen állt, de a tavalyi jelentésben már a 139. helyre sorolták be az országot. Az ugrásszerű fejlődés elsősorban annak köszönhető, hogy az idén január elsején startolt az építési engedélyek elektronikus kiadása.