2024. május 5., vasárnap

Rendszeresek a rongálások Óbecsén

Alig egy hónappal azután, hogy az évtizedeken át elhanyagolt Erdőtelepítők parkja végre közvilágítást kapott, ismeretlen tettesek a hétvégén megrongálták az ötödik kandelábert is, és a szemtanúk szerint két további lámpa is megrepedt.

Ezek a kültéri kandeláberek sajnos gyenge anyagból készültek, így nagyon könnyen megadják magukat azoknak, akik rajtuk vezetik le felesleges energiájukat. Az első kandelábert akkor tették tönkre, amikor a közvilágítás még nem is üzemelt. Az eddigi kár meghaladja a félmillió dinárt. A parkban összesen 29 LED-izzós kandelábert állítottak fel, ami 5,3 millió dinárba került, ebből négyet az önkormányzat biztosított, a többit pedig a tartományi energetikai titkárság.
A rongálások leginkább hétvégén történnek, főleg a Tisza-parton és most már a parkban is. A Tiszán a padok és az ugyancsak nemrég felállított új lámpaoszlopok látják rendre kárát a dühöngő ifjúság „tettrekészségének”, de a város központjában lévő közlekedési táblák is bánják a fiatalok erőfitogtatását, amelyek helyreállítása az adófizetőknek évente egymillió dinárjába kerül.

Arról, hogy egyesek mit hagynak maguk után a közterületeken egy-egy átmulatott éjszaka után, az utcaseprők tudnának a legtöbbet mesélni, de a fotók tanúsága szerint nemrégiben ugyancsak a Tisza-parti üdülőtelepen, az ott található játszótéren a bakancstól kezdve az üres italos üvegekig és gyógyszeres flakonokig sok mindent lehetett találni. A hétvégén ehhez hasonló látvány fogadta azokat is, akik az Erdőtelepítők parkjában szerettek volna egy kellemes kora reggeli sétát tenni.
A fenti esetek nagy visszhangot váltottak ki a lakosság körében. Abban mindenki egyetért, hogy videofelügyeleti rendszer és őrszolgálat nélkül nem lehet elejét venni a további rongálásoknak.