2024. május 2., csütörtök

Mégsem épülhet meg a török emlékmű

Megsemmisítette a korábbi rendeletet a zentai képviselő-testület

Annak ellenére, hogy a zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén mindenki vitára számított a Török Fejlesztési és Koordinációs Ügynökség emlékmű-emelési kérelmének elfogadásáról szóló, március 31-ei rendelet megsemmisítésének kezdeményezéséről, az ellenzék indítványát a hatalmon lévő VMSZ és SZHP koalíciója tagjainak túlnyomó része is elfogadta, s végül 19 képviselő a határozat megsemmisítésére adta le a voksát, heten pedig tartózkodtak.

A Magyar Mozgalom – VMDK, a Demokrata Párt és a Zenta a Zentaiaké képviselőcsoportjának képviselői olyan indoklással kérték a török emlékmű kiépítésével kapcsolatos kezdeményezés megsemmisítését, hogy a márciusi ülésen a képviselők elhamarkodottan, jogi és formai hibát vétve fogadták el a javaslatot.

A tegnapi ülésen sokkal nagyobb vita övezte az emlékművek emeléséről és karbantartásáról szóló rendelet módosításáról szóló javaslatot. Ennek értelmében kivételes esetben, ha a kezdeményezés beterjesztője teljes egészében magára vállalja egy emlékmű finanszírozásának a költségeit, akkor a testület határozatot hozhat erről, függetlenül attól, hogy a kérdéses emlékmű nem szerepel az éves emlékmű-emelési programban. Az ellenzék soraiból többen is hangot adtak abbeli aggodalmuknak, hogy a hatalmi koalíció a török fejlesztési ügynökség kezdeményezése végett igyekszik tető alá hozni a rendelet kiegészítését. A vita lezárása után a testület elnöke egyeztetésre hívta össze a képviselőcsoportok vezetőit, majd szavazás következett, amelynek során 15-en a rendelet módosítása mellett, ketten ellene szavaztak, tízen pedig tartózkodtak. Az ülésen ezenkívül felmentették az emlékművek emelése, valamint a szobrászati alkotások és emléktáblák elhelyezése kérdésében illetékes bizottság eddigi elnökét és tagjait, s helyettük újakat neveztek ki.

A képviselők megszavazták Zenta község tavalyi költségvetésének a zárszámadásáról szóló rendeletjavaslatot is. Kisebb vita alakult ki a zentai Elgas, és a Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat megalapításáról szóló rendelet módosításával kapcsolatban. Kókai Péter, a Magyar Mozgalom – VMDK képviselőcsoportjának tagja a rendelet azon szakaszát kifogásolta, amely a közvállalatokban lehetővé teszi, hogy az igazgató mellett több, konkrétan hét úgynevezett ügyvezető igazgatót is kinevezzenek. Kókai abbéli gyanújának adott hangot, hogy a rendelet e szakaszát felhasználva munkahelyeket teremtenek a pártkáderek számára, s a kérdéses szakasz törlését javasolta, de a testület végül 16:12 arányban elvetette a javaslatát.

A tegnapi összejövetelen napirendre tűzték a község elismeréseiről döntő bizottság elnökének és tagjainak a felmentését, és az új tagok kinevezését, s a képviselők döntöttek Petar Terzićnek, az SZHP képviselőcsoportja tagjának a felmentéséről is, aki helyett Szügyi Imre kevi gazdálkodó lett a képviselő-testület tagja.