2024. május 3., péntek

Újabb indulatok Horvátország és Szerbia között

Szerbia ellenzi Stepinac bíboros rehabilitálását, Horvátország tiltakozik a kifogások miatt, Szerbia tiltakozik a horvát tiltakozás miatt – Itt tart a Stepinac-ügy

Szégyenteljesnek nevezte Ivica Dačić ügyvezető külügyminiszter Horvátország tiltakozását amiatt, hogy Szerbia ellenzi Alojzije Stepinac egykori horvát katolikus bíboros rehabilitálását. Szerbia a bíborost felelősnek tartja a második világháború ideje alatt a szerbek és más nem horvát nemzetiségű személyek ellen elkövetett bűncselekményekért. Dačić a bíborost háborús bűnösnek, a fasiszta usztasa Független Horvát Állam (NDH) egyik szellemi vezetőjének nevezte kijelentésében.

Horvátország tegnapelőtt tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának, amiért nem ért egyet a Stepinac ellen hozott korábbi ítélet megsemmisítésével. A zágrábi bíróság hatályon kívül helyezte a kommunista rezsim által 1946-ban meghozott bírósági ítéletet, mely 16 év börtönre ítélte a bíborost az NDH-val való együttműködés miatt. Ivica Dačić tegnap bejelentette: Szerbia is tiltakozó jegyzéket küld Zágrábnak a fasiszta eszmék rehabilitálása miatt. A jegyzékben a szerbek ellen egyre gyakrabban elkövetett incidensek és a korábbi háborús bűnök miatt is tiltakozik Szerbia. Sajtótájékoztatóján közölte Dačić, hogy a tiltakozásra tiltakozással válaszoltunk.

A szerb külügyi tárca vezetője kiemelte, történelmi ténynek számít, hogy Stepinac helyeselte a szerbek, romák és a zsidók feletti népirtást, s bizottságot alapított a szerbek átkeresztelésére. Hangsúlyozta: soha senki nem fogja Szerbiát megakadályozni abban, hogy tiltakozzon a múlt fasisztáinak és az NDH vezetőinek rehabilitálása ellen. Szerbia a jószomszédi kapcsolatok híve, de nem engedi meg, hogy bárki is megalázza az usztasa terror áldozatait – fejtette ki Dačić.

Aleksandar Vulin foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter szerint képmutató Horvátország magatartása, hogy tiltakozó jegyzéket küld Szerbiának Stepinac rehabilitálásának ellenzése miatt, ugyanakkor jószomszédi kapcsolatok ápolására törekszik. Ugyanolyan képmutatás ez – tette hozzá –, mint a Jasenovacon megölt gyermekek előtti főhajtás, majd az usztasák előtti tisztelgés. Megítélése szerint Horvátország még messze áll a fasizmusellenes értékek elsajátításától, pontosan olyan messze, mint Jasenovac idejében.

A horvátországi rehabilitálás ellen a nap folyamán tiltakozott a Harcosszövetség is.