2024. május 4., szombat

Új kazán épül a fagyos napokra

A Városi Távfűtő Művek egy új, 60 megawatt teljesítményű kazán beépítését tervezi a Kelet hőtelepen

A közvállalat szerint rendkívül fontos és jelentős beruházásról van szó, a kivitelezése két évig tart majd. A Városi Távfűtő Művek 325 millió dinárral járul hozzá a befektetéshez, az önkormányzat pedig az idén 162,5 millió dinárral támogatja a központi fűtés rendszerének fejlesztését.

Az új kazán nagy mértékben hozzájárul majd a városi távfűtés hatékonyságának a növeléséhez, és a távfűtési rendszer megbízhatóságához. A közvállalatból közölték, az új kazán beiktatása után sokkal jobb lesz a központi fűtés a Podbara, az Óváros és a Rotkvarija városrészekben, főleg a rendkívüli hidegek idején észlelhetik majd a javulást. A felújítás után a Koszovó és a Marko Miljanov utca kereszteződésénél lévő Kelet hőtelep önállóan is képes lesz ellátni a környék távfűtését.

A Városi Távfűtő Művek illetékesei szerint a Nyugat hőtelepen sikeresen megépült a kogenerációs erőmű, amelyben kapcsolt áram- és hőtermelés történik – írta a Dnevnik napilap.

Az erőmű megépítése összesen 6,24 millió euróba került, és része a Szerbiai távfűtés felújítása – IV. fázis elnevezésű KfW projektumának, amelyet a köztársasági energetikai minisztérium, az újvidéki önkormányzat és a Városi Távfűtő Művek közösen valósítanak meg.

Ezenkívül az új technológia lehetővé teszi, hogy a meglévő, működő kazánok kevesebb üzemanyagot fogyasszanak, és több meleg vizet állítsanak elő a háztartások számára. A közvállalatban elmondták, a fejlesztéseknek köszönhetően a közeljövőben a Nyugat hőtelep képes lesz a központi hűtés hálózatának a kifejlesztésére, amelynek köszönhetően a közelükben működő irodaházak hűtése is lehetővé válhat. A központi hűtés projektuma befektetési költségeinek a megtérülési időszakát 2,2 évre becsülték, ezután a Városi Távfűtő Művek tiszta hasznot „húzhatna” a távfűtésből és a villamos energiából.