2024. május 4., szombat

Három közvállalatban 6500 alkalmazott felesleges

A Szerbiai Villanygazdaság, a Resavica és a Szerbiai Vasutak távozó alkalmazottai évenkénti 190–460 eurós végkielégítésben reménykedhetnek

Három közvállalatban, így a Szerbiai Villanygazdaságban, a Resavicában és Szerbiai Vasutaknál megközelítőleg 6500 alkalmazott válik munkafelesleggé, akik számára a felkínált szociális program értelmében 190 eurótól 460 euróig terjedő végkielégítést fizetnének ki a szolgálati éveik után, írta a Novosti napilap.

A vállalatok esetében úgy tervezik, hogy az egy szolgálati év után járó végkielégítés összege a foglalkoztatott háromhavi bruttó fizetése átlagának egyharmada legyen. Ez az összeg további legfeljebb 50 százalékkal növelhető.

A Novosti napilap újságírójának a Szerbiai Vasutak illetékesei azt mondták, a felkínált végkielégítés esetükben túlságosan alacsonynak számít, ugyanis az évente 130 eurót jelentene. Azt kérik, hogy a végkielégítés szolgálati évenként minimum 300 euró legyen.

Dragan Ranđelković, a vasutasok szakszervezetének elnöke elmondta, az alkalmazottak fizetése 35 ezer dinár, de többen minimálbérért dolgoznak. Ők csak 135–150 eurót kapnának a munkaéveik után. Hozzátette, amíg a vezetőség hasznot húz a végkielégítésből, addig a munkásokat megkárosítják.

A Szerbiai Villanygazdaság alkalmazottai még nem döntöttek a felkínált szociális programról, ám a Resavica bányászai csak akkor egyeznek bele a programba, ha a legnagyobb lehetséges összeget kínálják fel nekik.

– Vállalatunkban az átlagfizetés 42 ezer dinár, a bányában dolgozók 60 ezer dinárt keresnek – mondta Nebojša Milenković, a Resavica szakszervezetének elnöke. Kiemelte, nincsenek megelégedve a felkínált összeggel, de jobb mint amennyit előzőleg ajánlottak. Eddig szolgálati évenként 200 eurós összegben számoltak.

– Azt szeretnénk, ha az átlagfizetést a lehetséges 50 százalékkal megnövelnék. Csak ebben az esetben írnánk alá a megállapodást – nyilatkozta Milenković.