2024. május 4., szombat

Újabb horvát tiltakozó jegyzék

Szerbia nem vette át az előzőt sem

Ivica Dačić ügyvezető külügyminiszter csütörtökön este arról számolt be, hogy megérkezett Belgrádba a horvát tiltakozó jegyzék, aminek átvételét viszont Szerbia elutasította, mivel, mint közölte, hazánk senkit sem provokál, csak reagál a horvátországi eseményekre és ítéletekre. Annak ellenére, hogy Szerbia semmi olyat sem tett, ami indokolttá tette volna a horvát reakciót, Szerbia horvátországi nagykövetét a horvát külügyminisztériumba szólították, hogy átvegye a jegyzéket, amit a nagykövet elutasított – számolt be a részletekről Dačić.

Horvátország ma újabb tiltakozó jegyzéket fogalmazott meg Szerbia számára. Ebben elutasítja a „horvát belügyekbe történő szerbiai beleavatkozást” és felszólítja a szerb államvezetést, hogy hagyjon fel a kilencvenes években használt agresszív „nagyszerb politikai szóhasználattal” is. Mint arról a Hina horvát hírügynökség beszámolt, a horvát európai ügyi és külügyi tárca arra szólította fel a szerb állami szerveket, hogy ne használják a bukott kommunista jugoszláv rendszer szótárát a horvátországi illetékesekkel folytatott kommunikáció során és a katonailag és morális szempontból is legyőzöttnek számító nagyszerb nacionalista retorikát is tegyék félre.

Mint ismeretes, a Horvátország és Szerbia közötti legújabb diplomáciai háború akkor vette kezdetét, amikor Zágráb eltörölte az Alojzije Stepinac horvát katolikus bíboros ellen kimondott, háborús bűnökről szóló ítéletet. A második világháborús sebek felszakadtak, Szerbia ugyanis bűnösnek tartja a bíborost a Független Horvát Államban (NDH) folytatott szerbellenes tevékenységek miatt, a vallási szabadság elleni eszmék terjesztése miatt.