2024. május 5., vasárnap

„Ne kérjünk halat, tanuljunk meg horgászni!”

Vučić szerint Szerbiának a visszafordíthatatlan változások mezejére kell lépnie

Az új kormány összetételének meghatározása során egyedül a munka és az eredmény számítanak kritériumnak – jelentette ki Aleksandar Vučić ügyvezető kormányfő, kormányalakító.

– Számomra a politika az eredményeken múlik és nem az imádaton vagy gyűlöleten. Nem számít, kedvelek-e valakit vagy sem, az számít, képes-e az illető valamit elérni, maga után hagyni. Az eredményeket ugyanis nem csupán én kedvelem, mindenki szereti. És ami ennél is fontosabb: mindenkinek szüksége is van azokra – fogalmazott az új kabinet felállásáról nyilatkozva Vučić az Ekspres magazinban.

A hazai mentalitásról szólva a kormányalakító véleményének adott hangot, hogy sokszor hiányzik belőlünk a tenni akarás, a kísérletezés, a felfedezés hajtóereje, az, hogy ne gondoljuk, most már mindent megtettünk, elkövettünk, megtanultunk, vagy az, hogy ne higgyük magunkat a legokosabbaknak a világon és ne várjuk, hogy minden eredmény magától találjon meg bennünket. Mint közölte, olykor a magabiztosság is hiányzik ahhoz, hogy tanulni kezdjünk, mert valamikor valaki arra tanított meg minket, azért vagyunk itt, hogy harcoljunk, felszabadítsunk, védjünk és elessünk, s semmi más dolgunk nincsen a világon. Hozzátette: amikor az oktatási rendszer reformjáról beszél, éppen ezekre a kihívásokra gondol, a magabiztosság visszaadására az új generációknak, akik egy napon vezetni fogják ezt az országot.

Szerbiának, jegyezte meg, egy olyan csapatra van szüksége, amelyik felélesztheti a lappangó energiát és hitet abban, hogy az országot visszafordíthatatlanul a pozitív változások mezejére lehet irányítani. Éppen ezért, a visszafordíthatatlan változások garantálása miatt, a polgárok bizalmának elnyerése miatt tart ilyen sokáig ennek a csapatnak, a kormánynak a felállítása, közölte a kormányalakító az interjúban.

Vučić kifejtette, határozottan rosszul érinti, amikor európai uniós alapok pénzt akarnak pályázatokon adni hazai földműveseinknek, azzal a feltétellel, hogy azok előbb egy képzésen vegyenek részt az EU-ban. Ilyenkor mondják a földművesesek: minek az nekünk, mi ezt már rég tudjuk, adják csak ide a pénzt. Vučić szerint ez rossz hozzáállás, figyelembe véve, hogy ezek az európaiak a szerbiai hozam többszörösét produkálják tudásukkal, senki sem mondhatja tehát azt, hogy mindent tud már. Mint mondta, nem halat akarnak adni hazánknak, meg akarják mutatni, hogyan kell jól horgászni.