2024. május 3., péntek

Bogozó táborozók

A sióagárdi öltözetkultúra a Vajdasági Magyar Folklórközpont nyári népművészeti kézműves táborának témája

Ezen a héten zajlik Szabadkán a Vajdasági Magyar Folklórközpont nyári népművészeti kézműves tábora, amelyen Vajdaság 16 helységéből – köztük még Belgrádból is – mintegy 20 résztvevő tanulhat ezúttal a sióagárdi öltözetkultúráról a Magyarországról érkező Vargáné Kovács Veronika hímzés és csipkekészítőtől. A részvevők a hét során a rojtkötéssel, a fehér lyukhímzéssel, varrott csipke készítésével foglalkoznak, s mint megtudtuk, ottjártunkkor éppen bogoztak az ügyes kezű táborlakók.

– A varrott csipke készítése iránt nagy az érdeklődés. Technikailag létezik hurkolt és bogozott. A hurkolt hurokba öltést jelenti, a bogozott csomókból áll, az itt résztvevőkkel most ez utóbbival, a bogozottal foglalkozunk. Ez a technika olyan erős, szövetszerűvé váló anyagot ad, amely szabható, vágható, és akkor sem bomlik, alkalmi ruhához, párnák díszítéséhez is használható – mondja Veronika, aki csipkeszakon végzett és a varrott csipkére szakosodott. Néhány darabot hozott is a táborba megmutatni, ezekből a folklórközpontban alkalmi kiállítás nyílt.

Raj Rozáliától, a VMF koordinátorától megtudtuk, sajnos a tábor megszervezéséhez semmilyen pályázaton nem kaptak támogatást, a résztvevők önköltségesen vesznek részt, az pedig, hogy egy kellemes környezetben tehetik ezt meg, a Szekeres László Alapítvány folklórközpont-működésre adott támogatásának köszönhető.