2024. május 3., péntek

A búcsúról

Kishegyesi néprajzkutató tartott előadást a búcsúról, s annak hagyományairól – Folytatódik az Anna-napok rendezvénysorozat

A héten szinte mindennap történik valami Kishegyesen, az Anna-napok rendezvénysorozat keretén belül. Kedden Szent Anna-napi mise volt a templomban, szerdán este pedig dr. Szőke Anna néprajzkutató tartott előadást Búcsújáró helyeink – Szent és profán között címen. Az előadás előtt Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Szőke előadása során elmondta, hogy az Anna-napok rendezvénysorozatot ő találta ki 1994-ben, s Vörös Juliannával, a Kishegyesi Könyvtár igazgatójával közösen dolgoztak rajta. Céljuk az volt, hogy felelevenítsék a búcsúra való felkészülést, aminek a régebbi időben sokkal komolyabb hagyománya volt. A néprajzkutató arról is beszámolt, hogy a kishegyesi Szent Anna templomot 1788-ban szentelték fel, és Szűz Mária édesanyjának a nevét kapta. A kishegyesi búcsú hagyománya is attól kezdve datálható, és ez lett a falu legnagyobb ünnepe, amikor összejön a rokonság, és a távolba szakadt kishegyesiek. A falu vezetősége kitalálta a falunapot, de ezt az emberek nem fogadták el úgy ünnepnek, mint a búcsút, mondta el Szőke, majd arról is szólt, hogy egykor különösen fontos volt a búcsúra való felkészülés. Ilyenkor alaposan kitakarították a házat, kimeszeltek, és lélekben is igyekeztek felkészülni az ünnepre. A búcsúra készített ebéd is különleges volt, ilyenkor vágták le a „nagy kakast”. A búcsú jelentősége az idők során változott, a 70-es években fellazultak a rokoni kapcsolatok, és a nagy rokoni összejövetelek is ritkábbá váltak. A néprajzkutató két nevezetes kishegyesi búcsút is megemlített: 1914-ben ezen a napon rendelték el az általános mozgósítást, így a vidám ünnepnek szomorú vége lett. Ugyancsak szomorú volt az 1957-es esztendő, amikor Vigh István, akkori kommunista vezető szétzavarta a búcsút. A sors iróniája, hogy 30 évvel később ezen a napon halt meg, fogalmazott Szőke.

KIÁLLÍTÁS, ELŐADÁS, FŐZŐVERSENY, BÁL, FELVONULÁS…

Az Anna-napok rendezvénysorozat csütörtökön Szavak és dallamok című zenés, verses összeállítással folytatódott. Ma 17 órától Arra érünk rá, amire rá akarunk érni címmel kézimunka kiállítás nyílik a volt ifjúsági otthonban, ami ingyenesen megtekinthető lesz vasárnapig. 19 óra 30 perctől Maksa Zoltán humorista tart előadást a színházteremben, a belépő önkéntes adomány. 20 óra 30 perctől Góbé koncert lesz a Hegyalja utcában a kis színpadon, belépőjegy 100 dinár. Szombaton 10 órától kecske- és birkapaprikás-főzést tartanak a labdarúgópályán. 14 órától Anna-napi nyugdíjasbál lesz a nyugdíjasok otthonában, 16 óra 30 perctől pedig a kishegyesi Vackor és a komlói Picipöndöly gyermek táncegyüttesek bemutatója lesz a Hegyalja utcában, a kis színpadon. 20 órától Anna-napi Garden partyra kerül sor a Story kávézóban, közreműködik a Format A3 Band (Acoustic pop/rock/blues/(AS FM hits). Vasárnap 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent Anna templomban, ezt követően Anna-napi lovas felvonulás lesz Kishegyes főutcáján. A felvonulást követően csikósbemutatót tartanak és fiákerezési lehetőség is lesz. 11 óra 35 perctől Anna-napi sokadalom címen gyermektánc-bemutató kezdődik a kopjafánál. 16 órakor Anna-napi hangversenyre kerül sor a templomban, majd 17 óra 30 perctől a szabadkai fúvószenekar lép fel a színház előtti téren (eső esetén a színházteremben). 19 órától Megbibirtyölöm, avagy űjjé babám a hasamra című táncszínházi előadást mutatja be a Rizgetős táncegyüttes és a Fokos zenekar. Helyszín a színházterem, a belépő önkéntes adomány. A nap folyamán búcsúnapi mulatság lesz a Sógor Exclusive szervezésében, az Azzurro Band és a Csókai cimborák közreműködésével. A nap folyamán a belépés ingyenes. 21 órától ugyanitt fellép Nótár Mary, a belépővel kapcsolatos bővebb információk a 062/257-911-es telefonszámon kaphatók.