2024. augusztus 13., kedd

Adunk is, kapunk is: Jegyzékháború Horvátországgal

Szerbia nem vette át az előző horvát tiltakozást, pénteken kapott egy újabbat – Ivica Dačić: A szerbek feletti bűncselekmények normálisnak és büntetlennek számítanak Horvátországban

Ivica Dačić ügyvezető külügyminiszter csütörtökön este arról számolt be, hogy megérkezett Belgrádhoz a horvát tiltakozó jegyzék, amelynek átvételét viszont Szerbia elutasította, mivel, mint közölte, hazánk senkit sem provokál, csak reagál a horvátországi eseményekre és ítéletekre. Annak ellenére, hogy Szerbia semmi olyat sem tett, ami indokolttá tette volna a horvát reakciót, Szerbia horvátországi nagykövetét a horvát külügyminisztériumba szólították, hogy átvegye a jegyzéket, amit a nagykövet elutasított – számolt be a részletekről Dačić.

Horvátország pénteken újabb tiltakozó jegyzéket fogalmazott meg Szerbia számára. Ebben elutasítja a „horvát belügyekbe történő szerbiai beavatkozást”, és felszólítja a szerb államvezetést, hogy hagyjon fel a kilencvenes években használt agresszív „nagyszerb politikai szóhasználattal” is. Mint arról a Hina horvát hírügynökség beszámolt, a horvát európai ügyi és külügyi tárca arra szólította fel a szerb állami szerveket, hogy ne használják a bukott kommunista jugoszláv rendszer szótárát a horvátországi illetékesekkel folytatott kommunikáció során, és a katonailag és morális szempontból is legyőzöttnek számító nagyszerb nacionalista retorikát is tegyék félre.

A horvát külügyminisztérium szerint Szerbia úgy bizonyíthatja a legkönnyebben az európai értékek követése iránti elszántságát, az európai uniós csatlakozással kapcsolatos eltökéltségét, ha hozzálát a tárgyalási fejezetekbe foglaltak teljesítéséhez. A horvát külügyi tárca viszont „azt javasolja”, hogy az alapvető jogokkal, igazságszolgáltatással kellene kezdenie ezt a munkát, ez ugyanis magában foglalja a megfelelő regionális együttműködést is, a háborús bűncselekmények felgöngyölítését anélkül, hogy az államok hatáskörei egymással ütköznének. Zágráb reményét fejezte ki, hogy Szerbia hamarosan elindul ezen az úton.

A szerb retorika időközben sem változott azonban meg, főként nem azután, hogy Horvátország eltörölte a szerbek ellen elkövetett bűncselekmények miatt elítélt Branimir Glavaš büntetését is. Ivica Dačić külügyminiszter az eset kapcsán azt mondta, ez már egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a szomszédos államban „nem csupán a fasiszta usztasa NDH-t rehabilitálják, hanem a legutóbbi háború háborús bűnöseit is”. Dačić szerint az üzenet világos: a szerbek feletti bűncselekmények megengedettek és teljesen büntetlenek.

Mint ismeretes, a Horvátország és Szerbia közötti legújabb diplomáciai háború akkor vette kezdetét, amikor Zágráb eltörölte az Alojzije Stepinac horvát katolikus bíboros ellen kimondott, háborús bűnökről szóló ítéletet. A második világháborús sebek felszakadtak, Szerbia ugyanis bűnösnek tartja a bíborost a Független Horvát Államban (NDH) folytatott szerbellenes tevékenységek miatt, a vallási szabadság elleni eszmék terjesztése miatt.