2024. augusztus 13., kedd

Leégett az antalfalvi bútorgyár

Csütörtökön este a dél-bánáti Antalfalván (Kovačicán) teljesen leégett a Padina-komerc bútorgyára, raktára és eladási osztálya. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

A létesítmény pénteken is füstölgött (Fotó: Kecskés István)

A létesítmény pénteken is füstölgött (Fotó: Kecskés István)

A tűzoltóknak több mint nyolcórás küzdelem után sikerült meggátolni a tűz tovaterjedését a környező lakóházakra. A település főutcáján levő létesítményt pénteken is füstfelhő övezte, a tűzoltók pedig a helyszínen ügyeleteskedtek.
A tűzoltókat 19.20 órakor értesítették, hogy tűz ütött ki a Padina-komerc létesítményében. A helyszínre érkezve az egész létesítményt már lángokban találták. A hivatásos és a környező települések önkéntes tűzoltóinak sikerült meggátolniuk a tűz tovaterjedését a környező lakóhelyekre, a létesítmény azonban teljesen leégett. A tüzet hajnali három órakor sikerült eloltani.
Pavel Štaub tulajdonos szerint csak találgatni lehet, hogy mi okozta a tüzet. Mint mondja, minden tűzvédelmi intézkedést megtettek, a vezetékeket rendszeresen ellenőrizték, hét tűzcsapjuk van, tűzoltófecskendőik vannak. Mint meséli a késő délutáni órákban két munkás volt még a létesítményben. Az egyik kanapé kezdett el égni, a tulajdonos szerint úgy tűnik, hogy emberi mulasztásról van szó. Azt is hallotta a szemtanúktól, hogy a bezárt nagykapu tetejéről leugorva két személy futva hagyta el az épületet.
Hajszálon múlott, hogy a tűz nem terjedt át a szomszédos házakra is. Szerencsére ezeken csak kisebb károk keletkeztek. Ahogy az egyik szomszéd, Pavel Kuharik meséli, minden égett, az embereket pánik fogta el, elkezdtek futni az utca sarka felé. Szerencsére megérkeztek a tűzoltók, de az emberek is – fiatalok, idősebbek egyaránt – szerveződtek, és elkezdték oltani a tüzet. Ha negyed órával később érkeznek, szerinte a ház biztosan leégett volna.
A tűz okának megállapítása és a kár felbecslése folyamatban van. Akár tragédia is történhetett volna, ha a tűzoltók és a szomszédok a veszélyeztetett zónából nem mentenek ki idejében mintegy kétszáz gáz-, acetilén- és oxigén-palackot.