2024. augusztus 12., hétfő

Miénk itt a tér

Augusztus 5-étől és 7-éig rendezik meg Topolyán a 4. Origo Open Festet – Filmvetítés, képregénykiállítás, rockabili és extrém sportverseny

– A fesztivál alapját továbbra is a nyári mozi képezi, ami viszont egy újdonság, hogy egybevontuk az Origo Open Festet és az Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivált, amelyet a topolyai Film-Múzeum civil szervezet szervez immár ötödik alkalommal. Azzal, hogy összevontuk a két eseményt, úgy érzem, hogy egy új szintre tudunk emelkedni. Az Egri József filmpályázat díjátadója lesz egyben a fesztiválunk megnyitója is pénteken este a Felvonulási téren – nyilatkozta Tölgyesi, majd azt is elárulta, hogy a hétvége folyamán bemutatják a Puskás Hungary című dokumentumfilmet, amely még a közelmúltban véget ért labdarúgó Európa bajnokság hangulatához köthető, valamint a Szabadság, szerelem című alkotást, amely a kereken hatvan évvel ezelőtt zajlott magyarországi forradalomnak állít emléket. E két film a belgrádi Balassi Intézet jóvoltából kerül bemutatásra. A vasárnapi programban Izrael belgrádi nagykövetségének támogatásával két izraeli filmet láthat a közönség. A dolog érdekessége, hogy a követség munkatársai egy, a Filmmúzeum által szervezett megemlékezésen hallottak a fesztiválról, és ajánlották fel közreműködésüket.

Fekete Dénes és Tölgyesi Huba a sajtótájékoztatón

Fekete Dénes és Tölgyesi Huba a sajtótájékoztatón

-      Ami a kísérőprogramokat illeti, az előző évekhez hasonlóan fognak alakulni. Lesz művészeti kiállítás; a tavaly megkezdett képregény-vonalat is igyekszünk továbbvinni – pénteken este a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében lesz Zelić Pavle képregénykiállítása, amelyről azt kell tudni, hogy először Párizsban mutatták be, az ottani Szerbiai Kulturális Központban, és azután nagy sikerrel szerepelt Szerbia több városában. Ahogy eddig is megszokhattuk az esti bulikra az Izlog Ideja klubban kerül sor; pénteken az újvidéki Moonshine Aligators nevű rockabili zenekar lép fel, ami egy újdonság Topolyán, szombaton pedig a topolyai Ofingeri és a szabadkai Wooden Ambulance fog fellépni – tudtuk meg Tölgyesi Hubától, aki beszélt az extrém sportversenyről is, amit szintén negyedik alkalommal szerveznek meg, és amelyre szombaton kerül sor a tér melletti parkolóban. A jelentkezések alapján elmondhatjuk, hogy a verseny nemzetközi jellegű lesz, ugyanis Szeged környéki fiatalok is jelezték részvételi szándékukat. Vasárnap egy laza családi délutánt szervezünk a téren, klikker versennyel és más régi játékokkal, hogy bemutassuk a mai fiataloknak, hogy mit játszottak régen a gyerekek. A Prizorgo Állatvédő Egyesületnek lesz egy érdekes előadása a felelősségteljes állattartásról.

A rendezvénnyel kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón Tölgyesi Huba, a főszervező Origo Egyesület elnöke, valamint Fekete Dénes, szobrász számolt be a várható tartalmakról.

A fesztivál szervezői a kezdetektől támogatják a környék képzőművészeit, akik az idén a Művésztelepen megrendezésre kerülő Origo Art Colony keretén belül alkothatnak. Fekete Dénes elmondta, hogy az ott (augusztus 1-jétől 4-éig) készült alkotásokat a fesztivál nyitónapján mutatják be a Művelődési Ház mozitermének előterében, emellett a Művésztelepen is megtekinthetőek lesznek egyes művek, valamint a központban lévő hotelt körülvevő paneleket is kidíszítik. A résztvevők között topolyai, illetve Topolya környéki fiatal képzőművészek lesznek, az installációt a környékről szerzett tárgyakból hozzák létre, ily módon is kötve az alkotást a városhoz.

A rendezvényt a topolyai önkormányzat, a helyi közösség, a Művelődési Ház, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségekkel foglalkozó Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a topolyai Rotary Klub, és számos helybeli cég és vállalkozás támogatja.