2024. május 2., csütörtök

Szirtáki, balkáni rezesek és tavcse gravcse

Népszerű volt az Alltech Nyári Esték rendezvénysorozat harmadik állomása
A balkáni országok zenéi, táncai kerültek színpadra (Horváth Zsolt felvétele)

A balkáni országok zenéi, táncai kerültek színpadra (Horváth Zsolt felvétele)

Az Alltech Nyári Esték előző két felvonásához hasonlóan pénteken is sokan gyűltek össze Zenta főterén, hogy egy kellemes késő délutánt, estét töltsenek el az amerikai tulajdonú zentai vállalat buliján, amelyen ezúttal a balkáni országok zenéi, táncai és ínyencfalatjai szerepeltek a terítéken. A stílusnak megfelelően a vállalat által felépített zenepavilonban a šidi trombitazenekar, Milan Vašalić ének- és tánckara szórakoztatta az egybegyűlteket, illetve mutatta be a térségben élő szláv nemzetek hagyományait, a Merkur Midnight tánccsoport tagjai pedig szirtákit ropva nyűgözték le a közönséget. A vállalkozó kedvűek a táncosoknak köszönhetően el is sajátíthatták ezt a táncot, amely a görög nép lelkületét, felhőtlen életörömét és összetartozását tükrözi.

A pénteki rendezvényen a térségben élő nemzetek ételkülönlegességeiből is ízelítőt kaptunk. Az egyik kiállítóhelynél igazi balkáni burekkal, sült bárányhússal és az úgynevezett tavcse gravcsével, Macedónia nemzeti ételével csillapíthatták éhségüket a jelenlévők. Ez utóbbi hagyományos agyagtálban felszolgált érdekes babétel, amelyet finom fűszerekkel ízesítenek. Az ételnek többféle elkészítése módja van, amelyek közül a legismertebb a tetovói.

Az Alltech Nyári Esték kapcsán Újvári Tibor, a zentai vállalat igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sikerült új színekkel gazdagítaniuk a város kulturális életét, és felpezsdítették vele a zentaiak kikapcsolódási lehetőségeit. Újvári beszélt arról is, hogy a rendezvénnyel a tevékenységüket is népszerűsíteni akarták, ugyanis ez idáig kevesen tudták, hogy az élesztőgyártás mellett például sörgyártással is foglalkozik az amerikai tulajdonú cég. Újvári hangsúlyozta, hogy egy hónapja egy hazai forgalmazón keresztül nemcsak a nagy szerbiai pékségeket látják el az Alltech zentai gyárában előállított élesztővel, hanem 42 grammos kiszerelésben is elkezdték gyártani terméküket, és ez már a boltokban is kapható. Arról is beszélt, hogy mivel a csapolt Alltech sörfajták iránt vannak érdeklődők, ezen a héten kiderül, hogy ezek a sörök mely zentai kereskedésekben, illetve szórakozóhelyeken lesznek kaphatók.

Az idei utolsó Alltech nyári estét augusztus 26-án rendezik meg, akkor az ír kultúra zenei és gasztronómiai hagyományait mutatják be.

Ami a jövőt illeti, Újvári szerint folytatni szeretnék az Alltech Nyári Esték programsorozatot, és jövőre megünneplik az Alltech szerbiai jelenlétének 15. évfordulóját is.