2024. augusztus 13., kedd

Belgrádban főtt ételt is osztanak a migránsoknak

A humanitárius szervezetek átlagban napi 300 ebédet biztosítanak
Menekültek a buszállomáshoz közeli belgrádi parkban (Dávid Csilla felvétele)

Menekültek a buszállomáshoz közeli belgrádi parkban (Dávid Csilla felvétele)

A Szerbiában rekedt, vagy itt pihenő migránsokat segítő belgrádi Info park munkatársai az autóbusz állomás melletti parkban tegnaptól napi egyszer főtt ételt is osztanak a migránsoknak. A bevándorlók már korábban is panaszkodtak, hogy csupán készételeket kapnak. A Caritasnak, a Save the Children és a Refugee Aid szervezeteknek köszönhetően a migránsok a reggeli és az esti készétel mellett ebédre főtt ételt is kapnak. Naponta nagyjából 300 adag ebédre van szükség.

– Tegnap érkezett az első főtt étel, ebédre bab, rizs, vegyes saláta és lepény volt. A migránsok boldogan fogadták. Miután kiosztottuk az ebédet, végigsétáltunk a parkon, hogy ellenőrizzük, elfogyasztották-e az ételt, nehogy a szemetesben végezze esetleg. Igyekszünk, hogy a jövőben ne kerüljön a szemétbe étel – nyilatkozta Branislava Đonin, az Info park önkéntese.

Az illetékesek részben azért biztosítanak főtt ételt is a migránsoknak, mert nyílt titok, hogy a készételt gyakran eladták, vagy más élelemre, termékre cserélték. Ennek szeretnének véget vetni.