2024. május 4., szombat

Csak parancsra várnak az európai dzsihadisták?

Az Iszlám Állam titkosszolgálata, az Emni szinte bárhova beférkőzik a világon. Szervezetten irányítják, szervezik a globális terrort, és kifejezetten német, francia és angol támadásokra készülnek - ezért vannak kevesebben a kalifátusi területeken. A New York Times interjút készített a terrorszervezet egyik Bréma mellett raboskodó tagjával, aki részletes információkat osztott meg a terrorizmus hidegháborújáról, a merényletek előtti titkosszolgálati átszervezésről és az európai célpontokról.

Titkosszolgálati “kivégzőosztagot” hozott létre az Iszlám Állam, a zászlajuk alatt harcoló dzsihadisták pedig egy olyan globális hálózat részeivé váltak, mely egyszerre akar terrortámadásokat végrehajtani a világ több pontján – de elsősorban Németországban, Franciaországban és Angliában.

Az Iszlám Állam eddig ismeretlen szerve, az “Emni” kifejezetten a globális terrorizmus miatt alakult – közölte a Bréma mellett raboskodó dzsihadista fogoly, Harry Sarfo  a New York Timesnak adott interjújában. A férfi hároméves börtönbüntetését tölti, de elárulta, hogy a dzsihadista titkosszolgálat folyamatosan terrortámadásokat készít elő.

“Nyíltan beszéltek a nemzetközi terrorhelyzetről, elmondták, hogy rengeteg emberük van az európai országokban, akik csak arra várnak, hogy megtámadják polgártársaikat. Ezt még a brüsszeli és a párizsi terrortámadás előtt mondták” - mesélte a férfi szíriai látogatásáról

Emni, a dzsihadisták globális titkosszolgálata

A lap a férfi történetét  francia, belga, német és osztrák titkosszolgálati jelentésekkel kiegészítve egyre tisztább képet  kap az eddig ismeretlen globális terrorsejtről:

Az Emni az Iszlám Állam egyik alapkövévé vált, “belső rendőri erőkkel és külső nyúlványokkal” rendelkezik, irányítója nem más, mint a dzsihadisták szóvivője és propagandafőnöke, Abu Muhammad al-Adnani. Az ő hatáskörébe tartozik a nemzetközi támadások engedélyezésén kívül az európai, az ázsiai és arab ügyekkel foglalkozó titkosszolgálati hálózatrendszerek kommunikációja a központtal.

Hazaparancsolták, hogy otthon várjon a parancsra

Bár Safro eredetileg Irakban vagy Szíriában szeretett volna harcolni, kiérkezésekor mégis azt közölték vele, hogy akkor tudja a legjobban szolgálni a globális dzsihádot, ha visszamegy otthonába. “Menj vissza Németországba, most ott lesz rád szükség” – parancsolták neki, és döntésüket azzal magyarázták, hogy csak akkor tudnak hatásos merényletet végrehajtani Európában, ha egyszerre több helyen, ugyanakkor gyilkolnak. Lehetőleg Angliában, Franciaországban vagy Németországban.

Az Iszlám Állam katonái azt mondták neki, hogy kulcsfontosságú, hogy Németországba menjen vissza, mert ott nincs sok emberük, aki terrortámadás végrehajtására vállalkozna – ezt Safro rögtön elfogása után mondta. Az Iszlám Állam állítólag összegyűjtött egy kisebb szélsőségesekből álló német csoportot, de ők az utolsó pillanatban visszatáncoltak félelmükben. Ugyanez volt Angliában is.

Viszont Franciaországban kissé más helyzet alakult ki.

“Az egyik barátom megkérdezte a dzsihadista katonákat a francia esélyekről. A harcosok rögtön elkezdtek hahotázni” – mesélte Safro a Párizs előtt 7 hónappal folytatott beszélgetéséről. Azt mondták nekik, hogy Franciaország miatt nem kell aggódni, ott nem lesz baj.

Terroristákat küldtek szét szerte a világban

A letartóztatottak nevei alapján is egyértelművé vált, hogy az Emni tagjai vezető szerepet játszottak a párizsi vérengzésben és a brüsszeli robbantásokban is. A titkos csoport Ausztriába, Németországba, Spanyolországba, Libanonba, Tunéziába, Bangladesbe, Indonéziába és Malajziába is küldött hasonló csapatokat, ám ezek a terroristák lehetőség hiányában vagy egyéb ismeretlen okokból eddig még nem hallattak magukról.

A titkos szervezet ügynökök százait küldte Európába – tudta meg a lap egy nevét elhallgató amerikai védelmi minisztériumi tisztviselőtől. A legérdekesebb fejlemény azonban Dél-Ameriában történik, ugyanis kiderült, hogy ide küldték a terroristák a legtöbb harcosukat.

Van, ahol nagyon könnyű beépülni

Nem mindenhol okoz problémákat az észrevétlen beépülés. Safrónak azt mondták visszaküldése előtt, hogy a dzsihadistáknak “Kanadában és az Egyesült Államokban sokkal egyszerűbb beépülniük a társadalomba, mert ott az emberek egyszerűen buták – Amerikában még fegyvert is hordhatnak magukkal. Azt állítják, ott könnyebb toborozni és radikalizálni az embereket. Ha nincs priuszuk, bárhol vehetnek egy fegyvert, így még közvetítő ember sem kell”

Bár a fogvatartott Safro elmondásainak 100 százalékát nem sikerült hitelesíteni, a német hatóságok úgy tartják, a férfi nem hazudik.