2024. május 20., hétfő
KAJAK-KENU

„Ha kacskaringós úton is, de eljutottam a célomig”

Ružičić-Benedek Dalma: Amikor már nem sírtam edzés után a fájdalomtól, akkor az egy jó nap volt

A 2004-es, a 2008-as és a 2012-es olimpia előtti évben is világbajnok volt, de sem az athéni, sem a pekingi, sem a londoni olimpiára nem sikerült kijutnia a magyar csapat tagjaként Ružičić-Benedek Dalmának, aki négy évvel ezelőtt úgy döntött, szerb színekben tesz még egy próbát. Az elmúlt négy évben három Európa-bajnoki címet gyűjtött be, világbajnoki ezüst- és bronzéremmel is gazdagította gyűjteményét, ami azonban számára a legfontosabb: 500 méteren egyesben és négyesben is rajthoz áll a riói olimpián.

Amikor párjával, Milica Starovićtyal elveszítették a szétlövést a Moldovan nővérek ellen, úgy tűnt, hogy egy számban, a K-4-ben állhat csak rajthoz az ötkarikás játékokon, ekkor azonban egy furcsa és sokak által megkérdőjelezett döntés született: a győztes és a vesztes hajóból kiemelnek egy-egy versenyzőt, így K-2 500 méteren Nikolina Moldovan és Milica Starović képviseli majd a szerb színeket Rióban. A 34 éves, a szerb állampolgárságot a férje és edzője, Dušan Ružičić után megkapó versenyző pedig a négyes mellett egyesben is indulhat.

– Amikor véget ért a szétlövés, akkor én már tudtam, hogy nekem a páros nem játszik. A döntést nem én hoztam meg, s nem is akarok ezzel foglalkozni, hiszen ez most azoknak a dolga, akik így határozták, és azoknak, akik elfogadták a döntést, és nekik kell szembenézniük azokkal az erkölcsi problémákkal, amelyek a csapatkihirdetés után születtek. Ha engem raktak volna ki a győztes párosból, biztosan nagyon ki lennék borulva…

Korábban arról beszélt, hogy amíg a kajak kettesek válogatója nem zajlik le, addig a négyesre készülni – finoman fogalmazva – nem egy életképes történet. A szétlövésnek vége, volt már közös edzésük?

– Már kettő is! Így legalább már van valami képünk arról, hogy a tavalyi évhez képest, amikor a kvótát szereztük, hol tartunk.

És hol?

– Most jobb, mint ahonnan tavaly elindultunk, de nagyon sokat kellene még gyakorolni, erre azonban az időszűke miatt már nincs lehetőségünk. Az egyéni problémák miatt a kémia nem éppen a legjobb, de remélem, hogy amikor Rióban rajthoz állunk, akkor ezeket mindenki félreteszi a közös célért. Nem én, és nem is az edzőm dönti el, hogy a négyes mennyit fog együtt készülni. Amikor mondják, akkor majd beleülök, és teszem a dolgom.

Ebből a kijelentéséből azért elég egyértelmű, hogy első helyen a K-1 500 méter van.

– Onnantól kezdve, hogy biztossá vált az egyesben az indulásom, azóta igyekszem átállítani az agyam a párosról az egyesre…

Sikerült?

– Volt egy kemény hetem, s amikor nem sírtam edzés után a fájdalomtól, akkor az egy jó nap volt. A felkészülés során elég sok hullámvölgy volt, mostanra azonban kezdenek helyrerázódni a dolgok. Négy évvel ezelőtt ezzel a céllal jöttem el, hogy K-1 500 méteren induljak, és ha kacskaringós úton is, de eljutottam a célomig.

Rióig azonban nem volt egyszerű az út. Országváltás, sérülés, a versenyszámokban való indulással kapcsolatban az utolsó pillanatig tartó bizonytalanság… De azért nem bánta meg, ugye?

– Megérte ezt mind végigcsinálni, s azt is, hogy magunk mellé vettük Milicát, mivel ha ez két évvel ezelőtt nem történik meg, akkor ő ma már nem kajakozna, s ezt a saját eredményemnek is tekintem. Azon kívül, hogy az elmúlt négy évben voltak rossz periódusaim is – itt a 2014-es évre gondolok –, rengeteg mindent kaptam, versenyezhettem még négy évet, sok érmet szerezhettem, dobogó tetejére állhattam, hallgathattam a himnuszt, s mindent összegezve nyugodtan mondhatom, hogy egy percig sem kell azon gondolkodnom, hogy megérte-e.

Az elsődleges cél teljesült: kijutott az olimpiára. Arról, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett, volt ideje gondolkodni?

– Mindenki, aki kimegy egy olimpiára, a dobogóra kerülésről álmodik, de mivel két éve nem indultam egyesben, fogalmam sincs, hogy versenyhelyzetben mire leszek képes, és azt sem tudom, hol tart most hozzám képest a mezőny. Amolyan „sötét ló” vagyok, mert én sem tudok a többiekről semmit, de ők sem rólam. Jó értelemben vett elvárások nélkül indulok, s csak annyit szeretnék, hogy az elő- és a középfutamban, valamint a döntőben maximálisan kihozzam magamból azt, ami bennem van, és akkor már bármilyen eredmény születik, én boldog leszek. Dana (Kozák Danuta – a szerző megj.) nagyon erős, az új-zélandi lány is biztosan jól felkészül, s Európából is vannak jó néhányan, akik dobogóra esélyesek, úgyhogy biztosan nagy csata lesz.

Hétszeres világ-, tízszeres Európa-bajnok, és ez lesz az első olimpiája.

– Semmi olyat nem kell majd csinálnom, amit eddig nem tettem volna, s mivel ilyenkor igyekszem leegyszerűsíteni a dolgokat, a stressz is csökken. Olimpiának hívják, négyévente rendezik meg, de ha belegondolunk, ugyanaz, mint egy másik verseny, hiszen van nyolc kajakos, aki a leggyorsabb, az fog nyerni. Mivel azonban a versenyig van még két hét, egyelőre nem foglalkozom ezekkel a dolgokkal: előbb lesz egy portugáliai edzőtábor, utána megyünk Rióba. Talán jó is ez így, mert most úgy sodródok az egésszel, s ugyanúgy készülök, mint egy Eb-re vagy vb-re.

Az olimpiára utazó szerbiai kajakválogatott

Férfiak:

K-1 200 – Marko Novaković

K-2 200 – Nebojša Grujić, Marko Novaković

K-1 1000 – Dejan Pajić

K-2 1000 – Marko Tomićević, Milenko Zorić

K-4 1000 – Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić, Vladimir Torubarov

Nők:

K-1 200 – Olivera Moldovan

K-1 500 – Ružičić-Benedek Dalma

K-2 500 – Nikolina Moldovan, Milica Starović

K-4 500 – Nikolina Moldovan, Milica Starović, Ružičić-Benedek Dalma, Olivera Moldovan

Edzők: Uroš Pavlović, Miroslav Aleksić, Saša Radmanović, Dušan Ružičić