2024. augusztus 12., hétfő

„Vízvezeték szerelőkre van szükség, nem jogászokra”

A köztársasági kormány következő összetétele az oktatás megreformálásával küzdene a fiatalok elvándorlása ellen – Népesedési alap jön létre

Aleksandar Vučić kormányalakító expozéjában kiemelt helyet szentelt az oktatás kérdésének. Az oktatás és a tudás a megoldás Szerbia minden problémájára, hallhatták a Szerbiai Képviselőház képviselői a kormányalakítótól. Olyan új generációra van szükség, amelyik tudásával képes lesz megoldani a problémákat, nem pedig elmenekül előlük, emelte ki Vučić.

Szavai szerint az egyetemi diploma még nem megoldás mindenre és nem is a siker záloga, hiszen nagyon sok diplomás keres munkát. Értékelése szerint a probléma gyökerét abban kell keresni, hogy a fiatal diplomások az egyetem kapuin kilépve azt hiszik, állami munka vár rájuk. Nagyobb vállalkozói kedvre van szükség, véli a kormányalakító, aki a felsőoktatási rendszer további reformját helyezte kilátásba, ezúttal olyan irányba, hogy versenyképes diplomásokat neveljenek ki. Az oktatási rendszernek választ kell adnia a munkaerőpiac igényeire, húzta alá, majd az akkreditáció további szigorítását is kilátásba helyezte.

Ami a középiskolai oktatást illeti, a kormány következő összetétele is a duális képzés rendszerének kiépítésére kívánja helyezni a hangsúlyt, hiszen ennek fontosságára, azaz szerbiai hiányára számos külföldi beruházó rámutatott már. Vučić szavai szerint nem az a fontos, hogy kinek hány egyetemi diplomája, vagy doktorátusa van, hanem az, hogy mennyi pénzt keres munkájával. Úgy véli, erre a nyugati országokban már réges-régen rájöttek. Ha egy tányérmosó 5 ezer eurót keres munkájával, vajon miért csinálna mást, fogalmazott Vučić. A továbbiakban arról beszélt, hogy Szerbiában egyre kevesebb a szakember és ha nem változnak meg a dolgok, akkor két év múlva a vízvezeték szerelőket, vagy a hegesztő mestereket úgy kell külföldről behozni. Jogászokból, vagy mérnökökből van elég, újakra nincsen szükség, mesterekre viszont igen, húzta alá Vučić, aki valamivel korábban az IT-szektor további fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, valamint az informatika oktatásának erősítését helyezte kilátásba. 

Az oktatás és a nemzeti kisebbségek témájában azokat a közösségeket emelte ki a kormány tevékenységének központi szereplőjeként, amelyek továbbra sem tanulhatnak az anyanyelvükön íródott tankönyvekből. Ennek mielőbb változnia kell, emelte ki Vučić, aki a romák koragyermekkori inklúzióját is különösen fontosnak tartja.

A lesújtó demográfiai mutatók sem maradtak ki az expozéból, tekintettel arra, hogy a kormányalakító elmondása szerint az országban csak néhány helyi önkormányzat területén jegyeznek pozitív mutatókat. Ezen nem a harmadik, vagy a negyedik gyermek után kifizetett állami támogatással lehet segíteni, a családokat az első és a második gyermek vállalására kell rávenni, idézett a kormány programjából Vučić, majd bejelentette, hogy a következő mandátumban külön költségvetési alap jön létre, amelyet a népesedéspolitikára fordítanak. A népesedéspolitikai programokért Slavica Đukić-Dejanović tárca nélküli miniszter lesz a felelős, erősítette meg Vučić.