2024. május 5., vasárnap

Imasátrat építenek a migránsok

Horgosnál, az ideiglenes táborban hozzávetőlegesen 400-450-en lehetnek

Eddig is volt egy tisztás, meg egy kis sátor, ahol imádkoztak azok a muszlim hívők, akik Horgosnál, a senki földjén lévő táborban tanyáznak.

Az imasátor lesz a legnagyobb az egész táborban (Fotó: Kabók Erika)

Az imasátor lesz a legnagyobb az egész táborban (Fotó: Kabók Erika)

Pénteken azonban hozzáláttak egy nagyobb sátor megépítéséhez, ami amolyan imasátor lesz. Mint elmondták, az igazi hívőnek naponta ötször kell imádkoznia. A Nap állásától függően változik az ima ideje. „Tilos ugyanis imádkozni a hajnali imát követően napkeltéig, amikor a Nap felkel, delel illetve amikor lenyugszik. Ha valaki a megfelelő időpont előtt imádkozza az imát, az érvénytelennek számít, de ha valaki elfeledkezik róla vagy átalussza, akkor utólag köteles azt bepótolni. Az ima feltétele az érvényes imaidő, a tisztaság, a szemérem takarása és a Kibla irányába való fordulás. A közhiedelemmel ellentétben nem kelet felé, hanem a mekkai szent mecset felé kell fordulni.”

Amennyiben egy felnőtt nő elhalad az imádkozó előtt, akkor meg kell ismételni az imát, ami kötött sorrendből áll. A péntek déli ima kötelező a férfiak számára. Általában ezt az imát közösségben, lehetőség szerint mecsetben végzik és az imám mond beszédet. Ha nincs mecset, imám, akkor a közösség legidősebb, legvallásosabb tagja mond beszédet.

Horgoson, az ideiglenes táborban most 400-450-en lehetnek. Ez a szám mintegy 10 napja állandósulni látszik. Naponta legfeljebb csak egy új család érkezik ide, vagy egy sem. Ennek az az oka, hogy nem érdemes már itt az embertelen körülmények között élni, mert itt a helyszínen -- a korábbiakkkal ellentétben -- nem lehet felkerülni arra a listára, amelynek alapján a magyar hatóságoknál sorra kerülhetnek, hogy benyújtsák menedék kérelmüket. Ahhoz, hogy a listára jussanak, előbb a befogadóközpontokban kell regisztrálniuk.

A magyar hatóságok naponta 15 főt engednek be a tranzitzónába. Ez azt jelenti, hogy elméletben a horgosi Kis Idomeni egy hónapon belül felszámolódhatna, kiürülhetne. Ám, ez nem fog megtörténni, ugyanis az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a helyszínen dolgozó munkatársai elmondták, hogy amint 200 alá csökken a táborlakók száma, a befogadóközpontokból irányítják ide azokat, akik felkerültek a listára és néhány nap után bejuthatnak Magyarországra.

A horgosi tábor tehát várhatóan még hónapokig állni fog. Vélhetően ilyen megfontolásból épül az imasátor is.

Hogy egyhamar nem lesz vége a migránsok horgosi állomásozásának, ezt támasztja alá az a nem hivatalos hír is, hogy a táborhoz vezető rendkívül rossz utat is meg kívánja javíttatni az UNHCR. Eső esetén a kérdéses út szinte járhatatlan, márpedig naponta a rendőrség, a különböző orvosi szervezetek, meg több humanitárius szervezet is kijár ide az újságírók mellett.