2024. május 2., csütörtök

Koalíciós megállapodásba kerültek a választási ígéretek

A napokban kiderülhet, hogy kik képviselik államtitkárként a VMSZ-t a végrehajtó hatalomban

A Vajdasági Magyar Szövetség számára vasárnap fejeződött be a választási folyamat, hiszen akkor írták alá a Szerb Haladó Párttal a koalíciós megállapodást, fejtette ki mai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke. A koalíciós megállapodás 11 pontból áll, ezekben a párt választási ígéretei jelennek meg, fűzte hozzá Pásztor. A párt Elnöksége ma délután ülésezik, a pártelnök itt tesz javaslatot a párt négy majdani államtitkárának személyére. A javaslatokat holnap továbbítják koalíciós partnerüknek, hogy mielőbb kinevezhessék az államtitkárokat.

Pásztor István (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor István (Fotó: Molnár Edvárd - Archív)

Európai integráció; Vajdaság Autonóm Tartomány helyzete; regionális fejlesztés, az infrastruktúra fejlesztése és nagyberuházások; mezőgazdaság; a nemzeti kisebbségek részvétele a közszférában; kisebbségi jogok és ezen belül az oktatás; egészségügy; szociális védelem; bűnüldözés és igazságszolgáltatás; rehabilitáció, vagyon-visszaszármaztatás és az egyházakkal való együttműködés; helyi önkormányzatok; – ebben a tizenegy témában fogalmaz meg vállalásokat a VMSZ és az SZHP közötti koalíciós megállapodás. Az SZHP elfogadta a VMSZ választási programjában lefektetett célkitűzéseket, így azok részévé váltak a kormányprogramnak, húzta alá Pásztor.
– A koalíciós megállapodáson túlmenően azt kell leszögeznem, hogy a VMSZ megőrizte politikai erejét, nem csak a magyar szavazótestületen, hanem a szerbiai politikai színtéren belül is. Ha ez nem így lett volna, akkor nem kötöttünk volna koalíciós megállapodást. Mindazon erőfeszítések az elmúlt másfél évben, amelyek arra irányultak, hogy a VMSZ politikai erejét megtépázzák, sikertelenek voltak. Jó lenne ebből levonni a következtetéseket. Beigazolódott, hogy a közmondás nem téved: aki másnak vermet ás, maga esik bele. A VMSZ talpon maradt, a vermet ásók pedig sehol sincsenek, mert belestek a saját maguk ásta verembe. A VMSZ köztársasági és tartományi szinten is, valamint több mint húsz helyi önkormányzatban része a hatalomnak, így kezelni tudja a nyitott kérdéseket, segíteni tud az embereken és meg tudja oldani problémáikat – fogalmazott Pásztor.
A VMSZ elnöke megismételte, hogy a párt államtitkári szinten részt kíván venni a végrehajtó hatalom munkájában. Mint hozzátette, a pártnak az egészségügyi, az oktatási, az infrastrukturális és a mezőgazdasági minisztériumban lesz államtitkára, mivel ezek az érdekérvényesítés szempontjából kiemelten fontos területek. Ezzel kapcsolatban kiderült, hogy a párt Elnökségének és Tanácsának ülését ma délutánra hívták össze, itt kell döntésnek születnie az államtitkárok személyéről. Javaslatát a VMSZ holnap juttatja el koalíciós partneréhez.
Reagálva az újságírói kérdésre, hogy értékelése szerint mennyire lesz stabil a köztársasági kormány, tekintettel a legfrissebb bennfentes értesülésekre, hogy szeptemberben módosulnak a minisztériumokról és a kormányról szóló törvények és a mezőgazdaságiból kiválva környezetvédelmi minisztérium alakul, valamint megalakul az európai integrációs minisztérium, Pásztor kifejtette: egyelőre találgatásokról van szó, viszont ha változik is a minisztériumokról szóló törvény, a kormány stabil marad. A köztársasági kormányt stabil és masszív parlamenti többség áll mögötte, nyomatékosította Pásztor.
Egy másik újságírói kérdésre válaszolva Pásztor az október 2-i magyarországi népszavazásról is szót ejtett. A VMSZ elnöke arra buzdítja a magyar állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarokat, hogy ugyanúgy, mint két évvel ezelőtt a parlamenti választáson, ezúttal is vegyenek részt a voksoláson.
– A VMSZ arra buzdítja a szavazóbázist, hogy október 2-án a nemet karikázzák be, ugyanis az a meggyőződésünk, hogy senki nem dönthet helyettünk arról, kivel éljünk együtt. Ebben a pillanatban úgy tűnhet, hogy ez a kérdés kizárólag Magyarország belügye, viszont egyrészről nemzeti ügyről van szó, másrészről pedig precedens értékű kérdésről is. Arról kell dönteni, hogy vajon kívülről felülírhatja-e bárki is az állami szuverenitásból eredő döntéseket. Ilyen vonatkozásban a magyar referendum európai ügy is. Elképzelhető, hogy ennek az ügynek a kimenetele egy napon Szerbiában is fontos lehet – taglalta Pásztor, aki nem tudott részleteket mondani azzal kapcsolatban, hogy Vajdaságban milyen formában zajlik majd a népszavazás kampánya, szavai szerint tájékoztató kampányt mindenféleképpen szerveznek.