2024. augusztus 12., hétfő

Milošević tovább borzolja a kedélyeket

A hatalmi SZHP vezető politikusai azt üzenik, nem kívánnak a kilencvenes években élni

Meho Omerović, a Szerbiai Képviselőház emberi és kisebbségi jogi bizottságának elnöke felháborítónak és botrányosnak tartja a Slobodan Milošević politikai rehabilitációjának lehetőségét feszegető nyilatkozatokat.
– Azzal, hogy egyesek azt ismételgetik, Milošević felett majd az idő és a történelem ítélkezik, valójában Milošević gyilkos politikáját próbálják elkendőzni. A politikát, ami a visszafejlődés éveit jellemezte, amikor tönkretették Szerbia polgárait. Gaztevő politika volt az, amely az ország polgárait is gyilkolta. Az ország lakossága 2000-ben, a választásokon ítélkezett. A hágai törvényszék ítéletének félreértelmezése, vagy nem létező dolgok belemagyarázása az ítéletbe soha nem szabadíthatja fel Miloševićet felelőssége alól – fogalmazott közleményében Omerović.
A közvélemény és a politikum azt követően kezdett el ismét behatóbban foglalkozni Slobodan Milošević felelősségével az 1990-es évek háborúiban és gaztetteiben, amikor Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a napokban kifejtette: a hágai törvényszék Radovan Karadžić elleni ítélete az eddigiekhez képest teljesen új fénybe állítja a 90-es évek boszniai-hercegovinai történéseit és felmenti a felelősség alól Miloševićet. Milutin Mrkonjić, az SZSZP tiszteletbeli elnöke ezt követően azt mondta, a párt szobrot állítana a volt pártelnök tiszteletére és ezt kezdeményezni is fogják az illetékeseknél.
A Demokrata Párt és Boris Tadić Szociáldemokrata Pártja úgy tekint minderre, mint Milošević kiegyenlítésére Zoran Đinđićtyel. Tadić mindehhez azt is hozzátette, a Szerb Haladó Párt és az SZSZP igyekezete egyébként is a kilencvenes évek újjáélesztésére irányul. Erre reagált Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter, a Szocialisták Mozgalmának elnöke, mondván: Miloševićet és Đinđićet egyedül Tadić próbálta kiegyenlíteni egymással.
Zorana Mihajlović kormányalelnök pedig azt üzente Dačićnak, hogy a történelemmel foglalkozzanak a történészek. Aleksandar Vučić kormányfő mindehhez kapcsolódóan röviden csak annyit mondott: esze ágában sincsen a kilencvenes években élni.