2024. augusztus 11., vasárnap

Az Iránból indított légicsapások előtt Moszkva értesítette az amerikai vezetésű koalíciót

Az iráni Hamadán légi támaszpontról mért orosz légicsapások előtt Moszkva aktiválta kommunikációs vonalát, és értesítette a Washington vezette terrorellenes nemzetközi koalíciót - közölte kedden Christopher Garver amerikai ezredes, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi katonai szövetség bagdadi szóvivője.

Oroszország értesítette a koalíciót, hogy olyan légtéren fognak áthaladni bombázói Szíriában és Irakban, ahol vélhetően közel kerülnek majd az Egyesült Államok és szövetségesei repülőgépeihez - ismertette Garver. Kijelentette: időben értesültek a keddi orosz légi hadműveletről ahhoz, hogy fenntarthassák a repülésbiztonságot a térségben.

Az orosz bombázások nem voltak hatással a koalíció légi bevetéseire - tette hozzá az ezredes.
Nevük elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint az orosz bombázókat nagyon gyorsan, valószínűleg egy éjszaka leforgása alatt telepíthették az iráni támaszpontra. Szerintük négy orosz Tu-22M3-as bombázógép és egy lőszert szállító repülőgép érkezett mindössze órákkal a bevetés előtt a bázisra.

Oroszország már tavaly óta beszélt arról, hogy harci repülőgépei Iránból mérhetnek csapást a dzsihadisták szíriai állásai ellen, aminek Washington is tudatában volt, de Moszkva keddi döntése mégis a meglepetés erejével hatott.

Ez természetesen azt a kérdést veti fel, hogy az orosz intézkedés stratégiai szükségszerűségből fakadt, vagy a Kreml politikai üzenetet akart-e küldeni Washingtonnak - tették hozzá.

Az amerikai illetékesek szerint a bombázók Oroszországba tértek vissza, miután teljesítették küldetésüket, és nem állomásoznak orosz csapatok Irán területén.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte: Tu-22M3-as és Szu-34-es bombázók az iráni Hamadán légi támaszpontról felszállva légicsapásokat mértek szíriai dzsihadista fegyveresekre. Ez volt az első alkalom, hogy az orosz légierő Iránból kiindulva támadott célpontokat Szíria területén.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök a nap folyamán az asz-Szumaríja televízióban bejelentette: bizonyos - közelebbről meg nem határozott - feltételek teljesülése esetén megnyitnák az orosz repülőgépek előtt az iraki légteret. Hozzátette, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos kérvényt Oroszországtól, hogy különböző típusú rakéták vagy bombázók repülhessenek át területünkön.

Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint az orosz védelmi minisztérium hétfőn légtérhasználati engedélyt kért Iraktól és Irántól manőverező robotrepülőgépeinek átrepüléséhez.