2024. május 17., péntek

Véget ért az Oromi Napok

Vasárnap főzőversennyel és veterán autók felvonulásával ért véget a tizenegyedik alkalommal megtartott Oromi Napok.

Népszerű volt a kötélhúzás (Horváth Zsolt felvétele)

Népszerű volt a kötélhúzás (Horváth Zsolt felvétele)

A Magyarkanizsa községhez tartozó településen a szélmalomnál lévő erdős részen már a kora délelőtti órákban nyolc versenyző bográcsos étele kezdett el rotyogni a fák hűvös oltalmában. A rendezvény keretében elsőként a gyermekek számára tartottak különböző mókás játékokat, köztük a legkisebbeknek, akik kötélhúzásban is megmérkőztek egymással. Őket követően a megtermett oromi legények is felmérhették egymás erejét kötélhúzásban. A falu központjából hangos dudálás közepette a Szabadkai Oldtimer Klub tagjai indultak meg, s járták be koros, de kiválóan karbantartott gépjárműveikkel a falu utcáit, és csalogatták ki az embereket a falu szélére, hogy mind nagyobb számban csatlakozzanak a mulatsághoz.

A délelőtt folyamán, amíg javában készültek a finomabbnál finomabb ételek, a főzőmesterek kisebb-nagyobb baráti társaságokba verődve jókedvűen tereferéltek, s igyekeztek elfeledni a szürke hétköznapok fáradalmait. Az időközben elkészült jóféle falatokat, a birka- és marhapörkölteket Pakai István, a Kőrös Gasztroklub elnöke bírálta el, aki a pörköltkészítés kapcsán elmondta, hogy a hagyományosan elkészített ételhez a hozzávaló hús, víz, só, paprika, hagyma, esetleg fokhagyma, mellé borsot is tehetünk, de legjobb, ha paprikával adjuk meg a pörkölt erejét. Pakai egyébként elismerően nyilatkozott az oromiak főzéstudományáról, s hozzátette, hogy az Oromi Napok történetében az idén elkészített pörköltek sikerültek a legfinomabbra.

A helyszínen volt Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke is, aki kérdésünkre elmondta, hogy a kicsivel több, mint ezerötszáz lelket számláló falu a többi településhez hasonló gondokkal küzd. – Innen is nagyon sokan elköltöztek, hogy külföldön próbáljanak szerencsét, s egyre kevesebb gyermek születik. Ettől függetlenül szeptember elsején továbbra is mintegy száz diák kezdi meg a tanévet, s remélem, hogy ezt a létszámot tartani is tudjuk majd. A helyi közösség évente minden újszülött után 25 000 dináros egyszeri támogatásban részesíti a családokat. Ami a vállalkozói szférát illeti, a helyi vállalkozók mintegy 30 falubelit alkalmaznak. Van egy cirokfeldolgozónk és seprűkészítő üzemünk, valamint egy varrodánk, a többiek pedig többnyire Szabadkán találnak munkát – mesélte.