2024. augusztus 11., vasárnap

Mehmet Can Mertoglu török rendező Album című alkotása nyerte el a 22. szarajevói filmfesztivál fődíját

Mehmet Can Mertoglu török rendező Album című alkotásának ítélték oda a legjobb filmnek járó Szarajevó szíve díjat a 22. szarajevói filmfesztiválon.

A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye szombat este zárult a szarajevói nemzeti színházban. Az Elia Szulejman palesztin rendezőből, Zeynep Atakan török producerből, Nikola Djuricko szerb színészből, Angeliki Papoulia görög színésznőből és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kurátorából, Thomas Hailerből álló zsűri döntött arról, hogy ki kapja a legjobb filmnek, valamint a legjobb színésznek és színésznőnek járó elismerést, illetve a zsűri különdíját.

Irena Ivanova a legjobb színésznőnek járó elismerést vehette át a Godless című drámában nyújtott alakításáért, amellyel a fesztivál zsűrijének különdíját is sikerült elnyernie.

A legjobb férfiszereplőnek Gheorghe Visut ítélték a Dogs (Caini) című drámában. A legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó szíve díjat a szerb Milica Tomovic rendezte Transition (Tranzicija) nyerte.

A dokumentumfilmek mezőnyében az A Mere Breath című film diadalmaskodott a román Monica Lazurean-Gorgan rendezésében.

Az augusztus 12-én kezdődött 22. szarajevói filmfesztiválon 61 ország és régió csaknem 220 filmes alkotását mutatták be. Az idei volt az első filmfesztivál, amikor nem a háború és az azt követő időszak volt a téma, hanem kortárs kérdéseket jártak körül az alkotások.