2024. május 9., csütörtök
KALANDTÚRA

Baden bei Wien – a császári fürdőhely

Alsó Ausztriában, Bécstől 26 km-re fekszik Baden bei Wien városka, erdős hegyekkel, részben szőlőültetvényekkel körülvéve, a Schwechat patak szeli át. Városi címet 1480-ban kapott. Kéntartalmú (35 fokos) gyógyvizét már a rómaiak is ismerték.

Fotó: Nagy Lívia

1488-ban Aragóniai Beatrix magyar királyné itt gyógykezeltette magát meddőség miatt. I. Ferenc osztrák császár kíséretével együtt minden nyarat itt töltött. Baden idővel az arisztokrácia kedvenc üdülőhelye lett. I. Ferenc József császár is itt nyaralt Sissivel. Badenben készítették el először Sissi kedvenc édességét, a császármorzsát, akkor császárnémorzsának hívták.

A városban több zeneszerző is megfordult. Beethoven 15 különböző helyen lakott a városban (állandóan költözködött, ha a történeteknek hinni lehet, kb. 100 helyen lakott életében). A Rathausgasse 10. alatti ház ma kis múzeumként működik, látható benne Beethoven egyik zongorája, íróasztala, kottái, több művét meg is lehet hallgatni. Beethoven Badenben komponálta a IX. szimfóniát az Örömódával – ezért ma Badent az Európa himnusz városaként is emlegetik.

Fotó: Nagy Lívia

Mozart is sokat járt ide, mivel felesége, Konstance itt kúráltatta magát. Közben Mozart Anton de Stoll tanárral és kórusvezetővel barátkozott és borozgatott, majd egy éj leforgása alatt, 1791. június 17-én megírta barátja számára az egyik legismertebb és legszebb motettjét, az Ave verum corpust, majd el is játszotta a helyi Szent István-plébániatemplom orgonáján.

Baden bei Wien belvárosának ma mintegy 25 ezer lakosa van, egész évben rengetegen látogatják.

A város főterére szűk, mediterrán jellegű utcácskák vezetnek. Itt áll az 1714-ből származó Szentháromság-szobor és az 1815-ben épült Városháza.

Fotó: Nagy Lívia

Fotó: Nagy Lívia

A híres bádeni Kaszinó 1934-ben nyílt meg. A várost tarka virágokkal, szobrokkal, szökőkúttal ellátott nagyon szép park veszi körül. A park legszebb és legismertebb alkotása az Undine vízi nimfát ábrázoló Undine szökőkút, amely Josef Kassin bécsi szobrász műve. A témát Friedrich de la Motte Fouqué német romantikus író regényéből vette – Undine vízi nimfa beleszeret egy halandóba, és amikor a lovag hűtlen lesz hozzá, egy csókkal halálba küldi, majd maga is visszatér a vízi világba.

Érdekes, hogy 2004 és 2008 között Badenben ítélték oda a fiatal, kezdő színészeknek járó díjat, az Undine Awardot, a nimfát ábrázoló szobrot.

A park zenei pavilonjában hangversenyeket adnak elő.

A hegyoldalba lépcsők vezetnek fel, ahol ismert személyek tiszteletére szobrok, kisebb szentélyek állnak.

A nosztalgikus kávézók a császári időket idézik fel. Baden bei Wien kellemes klímájának köszönhetően bortermelő vidék, 100 fajta bort és többfajta likőrt állítanak itt elő. Júniustól Rózsa-ünnepet tartanak, a Doblhoff parkban kb. 600 fajta rózsa nyílik.

Fotó: Nagy Lívia

Fotó: Nagy Lívia

Badenben múzeumi élményekkel is gazdagodhatunk. Több múzeum közül kiemelkedő helyet foglal el az 1810-ben megnyílt Rollettmuseum, amely Alsó-Ausztria legrégibb múzeuma. Egy badeni orvos, író, kutató, Anton Rollett (1778–1842) alapította. A létesítmény bemutatja a város történelmét a római időktől fogva. A múzeum egyiptomi részlege egy 2300 éves múmiával dicsekedhet. A 200 darabból álló koponya-gyűjtemény Franz Gall anatómus nevéhez fűződik, aki az agy anatómiáját tanulmányozta, és koponyákat vizsgált.

Nekem Baden bei Wien kellemes élményt és feltöltődést jelentett – csak ne lett volna olyan meleg, árnyékban 33 fokot azért mégsem vár az ember Ausztriától június elején!