2024. augusztus 15., csütörtök
Szent István-napi ünnep

A határon túli magyarság is az államalapításra emlékezett

A Szent István-napi ünnep alkalmából a határon túl: Kolozsváron, Pozsonyban és a kárpátaljai Aknaszlatinán is az államalapításra emlékeztek szombaton a határon túli magyar szervezetek, magyar kormánypolitikusok részvételével, akik magas állami kitüntetéseket adtak át.

Kolozsváron az erdélyi magyar kulturális élet több jelessége kapott magyar kitüntetést. Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Hadházi András kolozsvári színművésznek, Kozma Dezső irodalomtörténésznek és Szabó Gyula Miklós közírónak, szerkesztőnek. Ugyanakkor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Gergely Balázsnak, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnökének adományozott Pro Cultura Hungarica díjat. A díjakat Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át.

Az államtitkár a ceremónia után kijelentette: az államalapítás ünnepén fontos felidézni, hogy a kereszténység felvétele olyan változást indított el a magyarságban, amely a megmaradás záloga volt, és máig is hat. Úgy vélte, ki kell emelni Szent István példáját, aki egyfelől tisztelte és befogadta az idegeneket, másfelől azonban a haza megóvására is odafigyelt. „A határok védelme, az államszervezet felállítása ma is fontos része és feladata az életünknek, amikor a migrációs válság közepén kultúrák csapnak össze, és a kereszténység egy számunkra idegen kultúrával versenyez.”

Kelemen Hunor szerint a múltra való emlékezés nem luxus, hanem nemzeti kötelesség. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szilágycsehen (Cehu Silvaniei) beszélt erről, ahol egy emlékművet is avattak a település első és második világháborús áldozatainak. Kelemen úgy vélte, az emlékműállítással azt is kifejezi a közösség, hogy a szülőföldjén, erős közösségként akarja a jövőjét tervezni, alakítani.

Az RMDSZ elnöke szerint augusztus 20-án azon is el kell gondolkodniuk a magyaroknak, hogy a Szent István király által megalapított ország miként maradhatott fenn ezer év és sok viszontagság után is. Emlékeztetett arra, hogy a szilágycsehi közösség köztéren szerette volna felállítani világháborús hősei emlékművét, de végül ezt csak a református templomkertben tehette meg, mert a kisváros önkormányzata hat alkalommal is leszavazta az emlékállítást.

Kárpátalja-szerte több helyszínen emlékezett meg az ukrajnai megye magyarsága államalapító Szent Istvánról. A központi ünnepséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) immár hagyományosan a Técsőhöz közeli Aknaszlatinán tartotta.

A helyi Szent István római katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődött megemlékezésen Nagy Bercel, a Miniszterelnökség össztársadalmi ügyek főosztályának vezetőhelyettese a nemzeti összetartozás és az anyaország külhoni magyarság iránti felelősségvállalásának fontosságát hangsúlyozta. Ünnepi köszöntőt mondott Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője is.

A megemlékezésen Áder János köztársasági elnök nevében Nagy Bercel állami kitüntetéseket nyújtott át a nemzeti ünnep alkalmából a kárpátaljai magyar oktatás, tudomány és közélet három kiemelkedő szereplőjének. Kulin Judit, az ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola matematikatanára, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola matematika és informatika tanszékének adjunktusa Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Pallagi Magdolna, az Izsnyétei Általános Iskola nyugalmazott tanára Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott, Tarics Zoltán, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Elektronfizikai Kutatóintézetének tudományos titkára, a KMKSZ ungvári alapszervezetének elnöke pedig Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Kárpátalján a beregszászi járási Mezőkaszonyban a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet első alkalommal szervezett Szent István-napi fesztivált. Ungváron pedig, a vár belső udvarában a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK), a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet a történelmi egyházakkal közösen tartott Szent István-napi megemlékezést a kora esti órákban.

A szlovákiai magyarság hat kiemelkedő személyisége kapott magas magyar állami kitüntetést szombaton a nemzeti ünnep alkalmából. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket Cimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át a diplomáciai képviseleten.

Petrécs Anna színész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, valamint Komzsík Attila matematikus, egyetemi oktató, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának volt dékánja egyaránt a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Hecht Anna karnagy, pedagógus és Hrubík Béla, a Csemadok volt elnöke, Ipolynyék község polgármestere a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapták. Újváry László lévai pedagógus és Németh Szilvia levéltáros, a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár munkatársa pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vették át.

Az államalapításra emlékeznek az amerikai magyar közösségek és szervezetek is szerte az Egyesült Államokban a hétvégén.