2024. augusztus 14., szerda

A közösség és az egység ünnepe

Szent István-napi megemlékezés Újvidéken
Jó hangulatban fejeződött be a Szent István-napi rendezvény (Kis Laura)

Jó hangulatban fejeződött be a Szent István-napi rendezvény (Kis Laura)

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban az újvidékiek szombaton este ünnepi műsorral tisztelegtek Szent István államalapító emléke előtt. Kísérőprogramként megtekinhető volt a helyi Mimóza kézimunka szakcsoport és a Peart festők kiállítása. Az alkalmi műsorban felléptek a vegyes kórus, valamint az irodalmi szakcsoport tagjai. Az egybegyűlteket ünnepi beszéddel Ladisity Melinda, a központ elnök asszonya köszöntötte. Elmondta, hogy augusztus 20-a a legmélyebb történelmi gyökerű, valamint a legmesszebb mutató nemzeti ünnepünk. Önbizalmat, erőt meríthetünk belőle, tartást és felelősséget ad, utat mutat.

– Mi, Újvidék polgárai sem tehetünk másként, mint hogy Szent István ránk bízott örökségét szívvel-lélekkel, legjobb tudásunk szerint megőrizzük és továbbadjuk az utódoknak. Kell, hogy higgyünk magunkban és céljainkban. Kell hogy az együvé tartozás, az összefogás erejével építsük, szépítsük szeretett városunkat. Szent István rendkívül fontosnak tartotta a hit megőrzését, mely erőt ad a keresztény élethez, a reményhez, a szeretethez és akár az újrakezdéshez is. Ha az ő példáját követjük, idővel elmondhatjuk majd, hogy városunkban a közös sorsunk a párbeszéd eredménye, ahol gáncsoskodás helyett valódi építés és fejlesztés zajlik. Szent István napja ezért legyen a közösség és az egység ünnepe. Ehhez azonban újra hinnünk kell önmagunkban, embertársainkban, a közösségteremtő és közösségformáló erőben. Űzzük ki szívünkből a bizalmatlanságot és a félelmet, teremtsünk békés, szélsőségektől mentes életet. Hiszem, és bízom benne, hogy egy valódi közösség ezer év távlatából is képes meghallani Szent István üzenetét – hallottuk az elnök asszonytól.

A köszöntő  után Nagy Attila római katolikus plébános és Botos Elemér református lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez, majd a Magyar Cserkészszövetség kezdeményezésére fellobbant a magyar szolidaritás lángja. A műsor után táncos mulatság vette kezdetét, a jó hangulatról a pirosi Classic Band gondoskodott.