2024. augusztus 15., csütörtök

Zentán is megszentelték a Kárpát-medence kenyerét

Az Ispiláng gyermektánccsoport fellépése (Homolya Horváth Ágnes)

Az Ispiláng gyermektánccsoport fellépése (Homolya Horváth Ágnes)

Szombaton Zentán a Kertek helyi közösség nagytermében rendezett alkalmi műsoron emlékeztek meg Szent István napjáról. Az ünnepségen Ceglédi Rudolf, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és beszédében nemzetünk összetartozásának fontosságát hangsúlyozta. A művelődési program a Cor Jesu Városi Kamarakórus színpadra lépésével és nemzeti himnuszunk közös eléneklésével kezdődött, majd az Ispiláng gyermektánccsoport vidám táncösszeállításával folytatódott. Ezt követően a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a Sarkantyú tamburazenekar és a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa lépett színpadra. A művelődési műsor fénypontjának tekinthetjük az utolsó fellépőket, a felvidéki Péderi Vegyeskart, mely többek között Kormorán- és Ghymes-dalokkal lepte meg a nagyérdeműt. A zentaiaknak annyira tetszett a felvidékiek szívhez szóló éneke, hogy állva tapsolták őket.

A Kárpát-medence kenyerének megszenetelésére és a Szent István-napi ünnepi szentmisére a millenniumi emléktemplomban került sor, ahol mgr. Nagy József zentai esperes plébános celebrálta a misét és áldotta meg azt a kenyeret, melyet nemzeti ünnepünkre a zentai Árok-pékségben sütöttek meg.

Mint tudjuk, Kárpát-medence kenyere néven 150 kg-os cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon. Az óriási kenyérhez a felvidéki Komárom, a kárpátaljai Beregszász, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy, a lengyelországi Tárnov és a magyarországi Lipót mellett Zenta is hozzájárult, ezért ezt Zentán is megünneplik. 

A rendezvényt a Zentai Gazdakör és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezte.