2024. május 1., szerda

„Belgrád a kilencvenes évek retorikáját használja”

Tovább folytatódik a horvát és a szerb honatyák szócsatája

Horvátország a jövőben nem fog eltűrni semmiféle provokációt és megfélemlítést a szerbiai hatóságok részéről, valamint ellenlépéseket is fog tenni – nyilatkozta Miro Kovač horvát külügyminiszter a szarajevói Dnevni Avaz nevű lapnak adott interjújában az elmúlt hétvégi, jasenovaci megemlékezésen elhangzottakkal kapcsolatban.

A horvát diplomata szerint Aleksandar Vučić pénteki beszéde Donja Gradinán (amikor Horvátországot az usztasa mozgalom rehabilitációjával vádolta meg) csupán egy a sok közül, amely ilyen ellenségeskedő hangnemet használt.

A horvát tárcavezető szerint a szerb kormányfő más megemlékezéseken is hasonló retorikát alkalmazott, olyan kifejezésekkel, amelyek mindenre utalnak, csak a jószomszédi szándékra nem.

Megjegyezte, egyetlenegy horvátországi kormányképviselő sem nyilatkozott meg ilyen hangnemben Szerbiáról.

– Szerbiának rengeteg segítségre van szüksége a reformok végrehajtásában és az európai értékrend átvételében. Erre vonatkozóan jegyzem meg, hogy korábbi kijelentésem, miszerint Szerbia sohasem lesz az EU tagja, erre az országra vonatkozott, amely ilyen politikát folytat. Horvátország ebben az esetben ellenlépéseket tesz a Szerbiából kiűzött horvátok ügyében. A szerb kormánynak minden olyan adatot ki kell majd adnia, amely az ott gyanúsítottként, vádlottként számon tartott horvátokhoz kapcsolódik, akiket végül ki is tiltottak Szerbiából – magyarázta Kovač.

– Ebben nincs semmi rossz, ha valóban jószomszédi viszonyt kívánunk ápolni. Azt akarjuk, hogy Szerbia minden csatlakozási feltételnek eleget tegyen az eurointegrációs folyamatokban – fejezte be a horvát miniszter.

 „KOVAČOT AZ IGAZSÁG ZAVARJA”

Miro Kovač horvát tárcavezető egyetlenegy mondatában sem mutatott rá arra, hogy melyek azok a tények, amelyek nem igazak abból, amit szerbiai államvezetők mondtak. A diplomatát valójában az igazság zavarja és a „tükör, amellyel szemben áll” – reagált a horvát miniszter interjújára Aleksandar Vulin szerb munkaügyi miniszer.

– Megértem Kovač dühét, ezt a haragot azonban nem a szerb kormányfő váltotta ki, hanem az igazság. A horvát külügyminiszter sohasem pontosította, hogy mi a hazugság az említett nyilatkozatokban. Kérdem én: mi volt a hazugság abban, amit Aleksandar Vučić mondott? – fejtegette a horvát diplomata reakcióját Vulin.

A miniszter a Tanjugnak adott nyilatkozatában megjegyezte, Kovač legutóbbi nyilatkozatából kivehető, kellemetlenül érzi magát, ha ezek a témák kerülnek felszínre.

– Amikor az usztasákat Kninbe vezetik, akkor az világos, hogy az usztasa mozgalom rehabilitációjával állunk szemben – magyarázta a tárcavezető.

Szerinte a horvát miniszter a horvátországi választási kampány miatt veszítette el a fejét, azért vetemedik ilyen populista megnyilvánulásokra.

 „ÁTLÁTSZÓ ELTERELÉSI MANŐVER”

Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint a horvát külügyi tárcavezető „átlátszó elterelési manővert” hajt végre Belgrád és a szerb államvezetés retorikájának a kritizálásával, holott szerinte a horvát államvezetés több olyan lépést is megtett – az usztasa mozgalommal kapcsolatba hozható Stepinac bíboros rehabilitációja, utca elnevezése Mile Budak usztasa politikusról, valamint a régi usztasa köszöntés, a „készen a hazáért” újjáélesztése –, amelyek igenis problémát jelentenek a szerb államvezetésnek.

Dačić szerint a horvát miniszter szavai tisztán tükrözik azt, hogy nem tanúsít semmiféle tiszteletet a második világháború alatt, majd a kilencvenes években meggyilkolt szerb áldozatok iránt.

– Kovač révén Horvátország azzal fenyegetőzik, hogy meggátolja Szerbia EU-s csatlakozását, és eközben európai értékekről, európai retorikáról beszél, ami ebben a helyzetben több mint tragikomikus. Ez meglehetősen groteszk nyilatkozat egy miniszter szájából – adott hangot véleményének a szerb külügyminiszter.